Pleidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pleidae
Plea minutissima
Plea minutissima
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pleidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Underorden: Teger
Antall arter: 37, én i Europa
Habitat: i ferskvann
Utbredelse: det meste av verden, i varmere strøk
Delgrupper:

Pleidae er en gruppe av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Gruppen omfatter 37 kjente arter, bare én av dem forekommer i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1,5 – 3 mm), runde teger. Pleidae svømmer med ryggen ned. De ligner på små nymfer av ryggsvømmere (Notonectidae), men kan kjennes fra disse på at de har fullt utviklede vinger. Kroppen er kort, nærmest trekantet og sterkt hvelvet, som oftest lyst brunlig på farge, oversiden kraftig punktert. Hodet er stort og bredt, fasettøynene er temmelig store, punktøynene (ocelli) derimot ganske reduserte. Antennene består av tre ledd og er ganske korte. Scutellum er forholdsvis stort og trekantet. De fleste har fullt utviklede vinger, men disse er temmelig korte og de flyr dårlig. Beina mangler "årer" av hår slik mange andre svømmende teger har, men de svømmer likevel godt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De finnes i ferskvann, helst i stillestående vann. Voksne og nymfer svømmer opp-ned, men de kryper også rundt på vannplanter. De er rovdyr som jakter på små, virvelløse dyr, for eksempel vannlopper. Pleidae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Familien ryggsvømmere er systematisk plassert i gruppen vannteger (Nepomorpha), sammen med: vannskorpioner, kjempevannteger, Ochteridae, paddeteger, buksvømmere, Aphelocheiridae, Potamocoridae, vannrøvere, ryggsvømmere og Helotrephidae

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]