PRV-motor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

PRV-motoren (internasjonalt også kjent som Douvrin V6) er det vanligste navnet på bensinmotoren i V6-formasjon utviklet i 1970 av Peugeot, Renault og Volvo (derav akronymet PRV) og produsert i nær en million eksemplarer mellom 1974 og 1998.

Fabrikken lå Douvrin i Frankrike hvor Peugeot og Renault allerede hadde hatt felles motorproduksjon ved bedriften La Française de Mécanique (FM). Volvo sluttet seg til prosjektet i 1971. Samarbeidsprosjektet skulle i utgangspunktet utvikle en V8-motor, men bensinkrisen på begynnelsen av 1970-tallet og påfølgende avgifter på motorer større enn 2,8 liter gjorde at man i stedet konstruerte en V6-er.

Den første modellen utstyrt med PRV-motor ble Volvo 260, som ble introdusert for modellåret 1975, og kort tid etter fulgte Renault 30 og Peugeot 604. Motoren har siden blitt solgt til mange produsenter og finnes i en rekke modeller. Via Peugeot ble PRV-motoren også tatt i bruk av Citroën og Talbot. Renaults eierskap i American Motors Corporation gjorde at motoren også ble tatt i bruk på bilene Eagle Premier og Dodge Monaco. Totalt ble det produsert 970 315 PRV-motorer på verdensbasis.

Utvalget av bilmodeller solgt med varianter av PRV-motoren[rediger | rediger kilde]

PRV-motoren i DeLorean