Renault 25

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Renault 25
Renault25ts.jpg
ProdusentRenault
Produsert19831992
KlasseØvre mellomklasse (E-segmentet)
KarosserityperFemdørs liftback
Forgjenger(e)Renault 20
Renault 30
Efterfølger(e)Renault Safrane
Tekniske data
Lengde4 620 millimeter
Bredde1 770 millimeter
Høyde1 400 millimeter
Motor2,0 l Rekke-4

2,1 l Rekke-4 (Diesel)
2,2 l Rekke-4
2,5 l V6 med turbo
2,7 l V6

2,9 l V6

Renault 25 er en bilmodell i det såkalte E-segmentet, også kalt øvre mellomklasse, som ble produsert av den franske bilprodusenten Renault mellom 1984 og 1991. Modellen var Renaults mest luksuriøse modell til da, og havnet på andreplass i Årets Bil i Europa-kåringen i 1985, og til tross for problemer med elektronikken i begynnelsen var bilen lenge en suksess i hjemlandet Frankrike. I resten av Europa klarte den dog ikke å konkurrere med de tyske merkenes dominans.

Modellen ble introdusert sent i 1983 som en 1984-modell, og var et stort skritt frem sammenliknet med forgjengerne Renault 20/30 som den erstattet. Bilens femdørs liftback-karosseri var tegnet av designerne Gaston Juchet og Robert Opron, kjent fra Citroën SM, og det utradisjonelle designet var ment å gi bilen et utseende som minnet om en tradisjonell sedan, for på den måte å tilfredsstille smaken etter tradisjonelle sedaner utenfor Frankrike.

Renault 25 var en av de første bilmodellene som allerede fra starten var designet med tanke på aerodynamisk effektivitet, og dens Cd-verdi var 0,31. TS-modellen holdt i en periode den uoffisielle rekorden for verdens mest aerodynamiske masseproduserte bilmodell, med en Cd-verdi på 0,28, og ved lanseringen var 25 langt foran konkurrentene når det gjaldt drivstofføkonomi.

Alle Renault 25-modellene var forhjulsdrevne, med fire- eller sekssylindrede motorer montert på langs foran fremakselen. Modellens ytelser var bedre enn gjennomsnittet i klassen. Modellen fikk gode kritikker for kjøreegenskaper og komfort, girkassen fikk svært mye skryt, og til tross for at det futuristiske interiøret (designet av den italienske designeren Marcello Gandini, blant annet kjent fra Lamborghini) var kontroversielt fikk 25 gode tilbakemeldinger for sin støyfrie og romslige kupé.

Relaterte modeller[rediger | rediger kilde]

Eagle Premier / Dodge Monaco[rediger | rediger kilde]

På det amerikanske markedet var modellen Renault Premier delvis basert på Renault 25. Modellen benyttet dører og mekaniske komponenter fra Renault 25, mens chassis og understell var hentet fra Renault 21. Interiøret var designet av AMC, mens resten av bilen var tegnet av italienske Giorgetto Giugiaro. Da AMC ble solgt til Chrysler fikk Renault Premier navnet Eagle Premier, og fra 1990 til 1992 solgte Chrysler også en bilmodell under navnet Dodge Monaco.

Renault 25 Limousine[rediger | rediger kilde]

En utgave med ekstra lang akselavstand, kalt Renault 25 Limousine, ble også markedsført. Denne var 22,7 centimeter lenger enn de øvrige modellene, og var tilgjengelig i to varianter. Grunnmodellen var utstyrt med den samme seteraden som de øvrige modellene, mens «Executive»-modellen var utstyrt med to individuelle seter med elektrisk justering.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]