Pål Vigeland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pål Vigeland
Født23. des. 1944[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Oslo (Norge)
BeskjeftigelseMetallkunstner
FarPer Vigeland
NasjonalitetNorge
Off. nettstedwww.palvigeland.no 

Pål Vigeland (født i 1944 i Oslo) er en norsk metallkunstner og -formgiver.

Han studerte ved Staatliche Werkkunstschule i Schwäbisch Gmünd i Tyskland, og senere ved Vestlandets kunstakademi. Han tok mesterbrev i gullsmedfaget i 1972. Gjennom mange år var han ansatt som tegner for Theodor Olsens Eftf. Sølvvareverksteder A/S, designet stålbestikk for Norsk Stålpress, og utformet bordsølv til Oslo rådhus for David-Andersen A/S.

«Kong-Kylie» fra 2015. Skulptur fremstilt av kobber fra Det kongelige slott i Oslo.[trenger referanse]

Vigeland etablerte eget verksted i Bergen i 1981, og flyttet virksomheten til Oslo i 2001. Han har hatt en rekke separatutstillinger i Oslo, Bergen, Trondheim, Hamar, Bodø og i Danmark.

Vigelands kunst er innkjøpt blant annet av Kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen, Trondheim, Sørlandets Kunstmuseum, Oslo kommunes kunstsamling.

Pål Vigeland har utført kunst i offentlig rom i Bergen, som portalen foran Engensenteret og i Statens Hus. Han har også utført kirkekunst til ulike kirker, som Skjold kirke i Bergen, Domkirkeruinene på Hamar og Vestfossen kirke. Han er representert med arbeider i Stortinget, Epcot-senteret i USA og på Gullfaks A-plattformen i Nordsjøen. Hans politiske engasjement sees blant annet i installasjonen «MUREN», som ble tildelt Høstutstillingsprisen i 2006, og i verket «ABOVE» som han viste på en skulpturbiennale i 2014.

«Apeskrekk» fra 1991, skulptur i patinert messing

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kunstnerleksikon, nkl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]