Selfridges

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Selfridges
BransjeDetaljhandel
Etablert1909
Eier(e)Galen Weston
HovedkontorSelfridges
LandStorbritannia
Grunnlegger(e)Harry Gordon Selfridge
Nettsted Offisielt nettsted
Varehuset på Oxford Street i London.

Selfridges er en britisk varehuskjede. Den ble grunnlagt av den amerikanske gründeren Harry Gordon Selfridge, som åpnet sin første butikk på Oxford Street i 1909.

Etter dels å ha skapt seg en formue ved eget arbeid, dels å ha giftet seg til penger, ankom Gordon Selfridge London, fast besluttet på å bygge Englands første varehus i amerikansk stil. Forretningen på Oxford Street hadde 130 avdelinger, og representerte handel i en størrelsesorden som tidligere var ukjent i Storbritannia. Nytt var også lavprisavdelinger, varer til nedsatt pris på salg og kredittordninger. Selfridge lanserte innovative vindusutstillinger, og annonsering og markedsføring av til da uhørte dimensjoner. Slagordet var «Why not spend the day at Selfridges?» – den uutalte filosofien var at shopping skulle være en fornøyelse og et tidsfordriv. Den første uka ble forretningen besøkt av 1 million mennesker.

I åra fram mot andre verdenskrig bygde Selfridge opp en kjede av varehus over hele Storbritannia. Forretningene utenfor London ble i 1939 solgt til John Lewis Partnership, og i 1951 ble moderforretningen i Oxford Street overtatt av Lewis's-kjeden, som i 1965 solgte til Sears group. I dag har Selfridges store varehus i Manchester og Birmingham. I 2003 ble hele kjeden kjøpt av canadieren Galen Weston, som blant annet eier de store canadiske kjedene Loblaws og No Frills.

Selfridgesbutikkene er kjent for sin spesielle arkitektur. Hovedforretningen er tegna av den amerikanske arkitekten Daniel Burnham. Det nye varehuset i Birmingham, tegna av arkitektfirmaet Future Systems, har en fasade som er dekt av 15 000 aluminiumsskiver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]