Hopp til innhold

Overheadprojektor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En overheadprojektor projiserer lysbilder fra gjennomsiktige lysark til et hvitt lerret. Slike projeksjonsapparater var i bruk de fleste steder og vanlige på skoler, i møterom og foredragssaler. Rommet på bildet har også tusjtavle og annet.
Overheadprojektor fra den amerikanske fabrikanten 3M

Overheadprojektor, overheadapparat eller bare overhead, er et projeksjonsapparat som viser et forstørret lysbilde av et lysark med bilder og dokumenter for et publikum.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

En overheadprojektor viser tekst og bilder fra gjennomsiktige lysark eller transparenter, det vil si A4-store, klare plastfolier. Lysarket legges oppå en lysflate på apparatet, og det gjennomlyste motivet sendes via et speil gjennom en optisk linse og projiseres på en projeksjonsduk, en hvit vegg eller annen passende flate. Speilet og linsa sitter montert på en stang over lysflaten og kan justeres for å stille inn fokus og størrelse på bildet. Lysbildene er lyssterke nok til at de kan vises i rom med vanlig dagslys.

Lysflaten på overheadprojektorer består av en fresnel-linse med riller, preget i billig, klar plast, for å gjøre lyset kraftigere og spre det jevnt utover flaten.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Overheadapparater er enkle i bruk og har siden 1970-tallet blitt svært vanlige på skoler og kontorer, i møterom og foredragssaler der en viser bilder og dokumenter for en forsamling. Motivet på lysarkene overføres til plastfolien ved hjelp av vanlig fotostatkopiering i farger eller svart-hvitt på en kopimaskin. Brukeren kan også enkelt tegne og skrive med tusjpenn på lysarket mens det ligger på apparatet, som dermed delvis erstatter en veggtavle til å skrive på.

Overheadprojektorer kan også brukes ved avtegning av et motiv i større størrelse, for eksempel ved overføring til et veggmaleri, men fordi lysbildet lett blir noe fortegnet, blir ikke kopieringen alltid like riktig i forhold til proporsjonene i originalbildet.