Hopp til innhold

Språklaboratorium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et moderne språklaboratorium i Øst-Tyskland 1975. Læreren sitter ved kontrollpanelet, elevene i lydskjermede båser med båndopptaker, høretelefoner og mikrofon.

Språklaboratorium, ofte bare kalt språklab, er et klasserom utstyrt med spesielle tekniske hjelpemidler for å gjøre det lettere å lære fremmedspråk og øve på det muntlige språket. I tradisjonelle språklaboratorier var klasserommet innredet med et kateter der læreren kunne betjene et kontrollpanel og en enkel telefonsentral, og en rekke lydskjermede båser med båndopptaker, høretelefoner og mikrofoner der elevene kunne arbeide individuelt med uttale og lytteforståelse og samtidig bli kontrollert og få veiledning av læreren.

Språklaboratorier med gammeldagse lydbånd og kassetter brukes svært sjelden i dag, men var vanlig ved velutstyrte gymnaser, høyskoler og universiteter fra 1960- til 90-tallet. Laboratoriene og den analoge teknologien er erstattet av digitale læremidler, ofte ulike dataprogrammer og internettjenester knyttet mer individuelt til en PC uavhengig av klasserommet. Enkelte av tjenestene kalles digitalt språklaboratorium. Språklaboratorier kan også bestå av flyttbart utstyr.

Språklaboratorium med digitalt utstyr ved Sekolah Menengah Kebangsaan KOMPLEKS KLIA ved Kuala Lumpur International Airport (KLIA) i Malaysia 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata