Osvaldo Dórticos Torrado

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Osvaldo Dórticos Torrado
Osvaldo Dorticós Torrado.jpg
Født17. april 1919
Cienfuegos
Død23. juni 1983 (64 år)
Havanna
Utdannet ved Universitetet i Havanna
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det kubanske kommunistpartiet
NasjonalitetCuba
Utmerkelser Nasjonalflaggets orden, Den rumenske folkerepublikks stjerneorden, Jubilee Medal "In Commemoration of the 100th Anniversary of the Birth of Vladimir Ilyich Lenin"
Cubas president
18. juli 19592. desember 1976
ForgjengerManuel Urrutia Lleó
EtterfølgerFidel Castro

Osvaldo Dórticos Torrado (født 17. april 1919, død 23. juni 1983) var Cubas første president etter revolusjonen i 1958/59. Han innehadde dette embedet fra 1959 og fram til 1976. I samme periode var Fidel Castro statsminister.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dórticos var en velstående jurist. Han sluttet seg til Castros 26. juli-bevegelse og ble fengslet i 1958 under Fulgencio Batista styre. Han flyktet fra fengslet og gikk i eksil i Mexico, men dro tilbake til Cuba sent i 1958 eller i begynnelsen av 1959.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Etter de revolusjonæres maktovertakelse i 1959 ble han utnevnt til justisminister og president, og spilte en betydelig rolle i utformingen av cubansk lovgivning og politikk. På Cuba omtales Dórticos gjerne som en intelligent og kompetent leder som hadde svært stor innflytelse i årene han fungerte som justisminister og president. I 1976 ble den cubanske konstitusjonen av 1940 endret og etstattet av en ny konstitusjon. Denne endringen førte blant annet til at Castro overtok presidentembedet.

I løpet av sin presidentperiode besøkte Dórticos blant annet Jugoslavia, Kina og Sovjetunionen. Han spilte en aktiv rolle under Cubakrisen i oktober 1962, og i en tale i FN forsikret han at Cuba kun hadde til hensikt å bruke de sovjetiske atomrakettene til forsvar og ikke til offensive formål. Rakettene var med andre ord ment å beskytte Cuba fra et langt større militært angrep fra USA i kjølvannet av CIAs og eksilcubanske gruppers mislykkede invasjon i Grisebukta (Bahia de Cochinos) i 1961.

Etter sin presidentperiode i 1976 fortsatte Dórticos å ha sentrale verv i det cubanske statsapparatet fram til sin død i 1983.

Partitilknytning[rediger | rediger kilde]

Dórticos' partitilhøringhet startet i 1961 da han gikk inn i «ORI», og han fulgte deretter overgangene, først til «PURSC» og deretter til «PCC».

«ORI» betyr (Integrerte Revolusjonære Organisasjoner / Organizaciones Revolucionarias Integradas), og ble dannet i 1961 av 26. juli-bevegelsen ledet av Fidel Castro, «Det Revolusjonære Direktorat» (El Directorio Revolucionario) ledet av Faure Chomón og «PSP» (Partido Sosialista Popular) ledet av Blas Roca Calderío.

Den 26. mars 1962 ble «ORI» omdannet til «PURSC» (Det forenede parti for Cubas sosialistiske Revolusjon / Partido Unido de la Revolución Socialista de Cuba) og 3. oktober 1965 ble «PURSC» omdannet til «PCC» (Cubas kommunistiske parti / Partido Comunista de Cuba).


Forgjenger:
 Manuel Urrutia Lleó 
Cubas president
Etterfølger:
 Fidel Castro 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)