Ospekveldfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ospekveldfly
ospekveldfly
ospekveldfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acronicta megacephala
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: ospekveldfly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Acronicta
Habitat: løvskog med osp
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge nord til Nord-Trøndelag

Ospekveldfly (Acronicta megacephala) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne mørkt grå arten kan ligne på flere andre arter, men kan kjennes på en rund, lys flekk med mørk kjerne i forvingen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 39 – 43 mm), gråspraglete nattfly. Antennene er trådformede, kroppen er kledt med grå hår, på brystet med to smale, svarte lengdestriper. Forvingen er grå (mørkere enn de fleste andre Acronicta-artene) og spraglete. Den enestepåfallende tegningen er en rund, lys flekk med mørkere kjerne som sitter litt innenfor midten nær fremkanten av vingen. Bakvingen er hvit, årene og ytterkanten med grå bestøvning. Larven er rødlig brun, med en påfallende, firkantet, svartkantet gul flekk på bakkroppen. Den er sparsomt kledt med lange, hvite hår. Hodet er gulbrunt med en svart, V-formet tegning.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skogbryn, løv- og blandingsskog med osp (Populus tremula), som er larvenes næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juli. Larvene er også nattkaktive, om dagen sitter de i ro i en karakteristisk, ?-formet stilling, med hodet vendt bakover.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ospekveldflyet finnes i Europa og videre østover til Japan. I Norge er det funnet nord til Grong i Nord-Trøndelag, den er nokså vanlig i de sørligste landsdelene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Ospekveldfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Beggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]