Osip Mandelstam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Osip Mandelstam
Osip Mandelstam Russian writer.jpg
FødtИосиф Эмильевич Мандельштам
2. januar 1891[1]
Warszawa[2][3][4][5]
Død27. desember 1938[2][6][7][8] (47 år)
Vladivostok[2], camp of the Gulag[9][10][11]
Ektefelle Nadezhda Mandelstam (1922–)
Utdannet ved Universitetet i Heidelberg, Statsuniversitetet i St. Petersburg
Beskjeftigelse Lyriker[12][13][14][15], skribent, oversetter, litteraturkritiker, essayist
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Den russiske republikk, Sovjet-Russland, Sovjetunionen
PeriodeAcmeist poetry
Påvirket avMikhail Lermontov, Aleksandr Pusjkin
Signatur
Osip Mandelstams signatur

Osip Emiljevitisj Mandelstam (russisk: О́сип Эми́льевич Мандельшта́м, Ósip Emílevitj Mandelsjtám; født 3. januar 1891 i Warszawa, død 27. desember 1938 i Vladivostok) var en russisk forfatter og essayist.[16]

Osip Mandelstam skrev lyrikk, prosa og barnebøker. Han tilhører gruppen av akmeister sammen med blant annet Anna Akhmatova og Nikolaj Gumiljov. På norsk er han særlig kjent for Reisen til Armenia. Med dette essayet inspirerte han Joseph Brodsky da han skrev Reisen til Istanbul i 1986. Mandelstam var spesielt opptatt av arkitektur og gotisk kirkekunst.

Utenfor Russland er han mest kjent for moderne klassiske dikt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Osip Mandelstam bodde det meste av livet i St. Petersburg. Hans forrldre var jødisk troende. Faren var lærforhandler og moren klaverlærerinne. I sine unge år foretok Osip reiser til Frankrike (1907) og Tyskland (1908-1910) og leste på Universitetet i Heidelberg.

I 1911 vendte han tilbake til St. Petersburg for å lese filosofi på universitetet, en utdannelse han aldri fullførte.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Han skrev sitt første dikt i 1910, like etter at han var ferdig med studiene sine. Etter det skrev han en diktsamling som kom ut i 1913, KAMEN, og stiftet bekjentskap med de senere forfattere Nikolaj Gumiljov og Anna Akhmatova, som sammen med Mandelstam stiftet akmeisterne.

Mandelstam så akmeisternes oppfattelse av poesien som et brudd med symbolisteres. Han skrev i sine tidlige dikt om Russlands dobbelthet: Det stolte Russland, han kjente med dets forbindelse til Europas kulturarv, og det Russland, der lukket seg i en totalitær styring av folket.

Poeter i «den russiske sølvalder», fra venstre: Mandelstam, Kornej Tjukovskilj, Benedikt Livchits og Jurij Annenkov.

Han ble i 1934 arrestert for å skrive et stygt dikt om Josef Stalin. På grunn av det fikk han ikke lov til å publisere de diktene som han skrev i 1930-årene. Disse brevene ble utgitt i USA etter hans død. I 1938 ble han arrestert igjen. Også denne gangen ble han arrestert fordi han skrev «upassende» dikt om Stalin og kommunismen. Han døde på vei til en arbeidsleir i Sibir.[17]

Referanser[rediger | rediger kilde]