Osip Mandelstam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
NKVD-fotografi av Osip Mandelstam etter hans første arrestasjon.

Osip Emiljevitisj Mandelstam (russisk: Осип Эмильевич Мандельштам; født 3. januarjul./ 15. januar 1891greg. i Warszawa, død 27. desember 1938 nær Vladivostok) var en russisk forfatter. Mandelstam skrev lyrikk, prosa og barnebøker. Han tilhører gruppen av akmeister sammen med blant annet Anna Akhmatova og Nikolaj Gumiljov. På norsk er han særlig kjent for Reisen til Armenia. Med dette essayet inspirerte han Joseph Brodsky da han skrev Reisen til Istanbul i 1986. Mandelstam var spesielt opptatt av arkitektur og gotisk kirkekunst.

Mandelstam er av jødisk herkomst, og studere i tre år i Frankrike fra 1907 til 1910. Utenfor Russland er han mest kjent for moderne klassiske dikt. Han skrev sitt første dikt i 1910, like etter at han var ferdig med studiene sine. Etter det skrev han en diktsamling som kom ut i 1913.

Han ble i 1934 arrestert for å skrive et stygt dikt om Josef Stalin. På grunn av det fikk han ikke lov til å publisere de diktene som han skrev i 1930-årene. Disse brevene ble utgitt i USA etter hans død.

I 1938 ble han arrestert igjen. Også denne gangen ble han arrestert fordi han skrev «upassende» dikt om Stalin og kommunismen. Han døde på vei til en arbeidsleir i Sibir.