Oqaatsut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oqaatsut
LandGrønlands flagg Grønland
KommuneAvannaata
Grunnlagt18. århundre
Postnummer3952 Ilulissat
Areal0,61 km²
Befolkning27 (2018)
Bef.tetthet47,54 innb./km²
Høyde o.h.1 meter
Posisjonskart
Oqaatsut ligger i Grønland
Oqaatsut
Oqaatsut
Oqaatsut (Grønland)
Kart
Oqaatsut
69°20′40″N 51°00′10″V

Oqaatsut (dansk: Rodebay) er en liten bygd i Avannaata kommune på vestkysten av Grønland. Den hadde 27 innbyggere i 2018.[1] Oqaatsut ligger 18 km nord for Ilulissat.

Oqaatsut ligger på en halvøy, med utsikt mot Diskobuktens isfjell. Bygdens grønlandske navn, Oqaatsut betyr «Skarvene».[trenger referanse]

Næringer[rediger | rediger kilde]

Næringsgrunnlaget her er fiske med langline av hellefisk, jaktsel og hval og turisme.

Firmaet Oqaatsuts industri handler med fisk og tørket torsk og hellefisk. Bygdens skole har typisk 4-6 elever, som undervises av en grønlandsk lærer.[trenger referanse] De har ingen skolebygning, så undervisningen finner sted i kirken.[trenger referanse] Barna går kun på skole her i bygden til og med 3. klasse, resten av skolegangen tar de på de større skolene i Ilulissat. Det er en liten butikk her, med dagligvarer, og bygden har fergeforbindelse til og fra Ilulissat to ganger i uken fra juni til november.

Vannforsyningen kommer fra et avsaltingsanlegg. Dette anlegget benytter et omvendt osmosesystem til avsalting av havvannet. Vannet er gratis, men må hentes ved vannverket. De fleste innbyggerne foretrekker likevel å bruke smeltevann fra innlandsisen som drikkevann. Dette kan tappes fra kilder rett utenfor bygden, eller samles som is og smeltes i store beholdere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nederlandske hvalfangere kalte stedet på 1600-tallet Roo Baj – den røde bukt.[trenger referanse] Hvalfangerne trakk hvalene i land på de flate klippene øst for bygden. De kokte tran både om bord i båtene og på landanlegg. På 1870-tallet bygde nederlenderne en hvalfangerstasjon ved den røde bukt. Etter at stasjonen ble nedlagt overtok Den Kongelige Grønlandske Handel forsyningen av bygden.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Fra Ilulissat er det båtturer eller ca. 7 timers vandring langs kysten, som veksler mellom fjell og daler, til Oqaatsut. Om vinteren arrangeres det hundesledeture fra Ilulissat til bygden. Underveis passeres Bredebugt og kløften Ujuumiu.

I forbindelse med et prosjekt for bæredyktig turisme ble den gamle butikken, bøkkerverkstedet og pakkhuset i 1994 innrettet som vandrehjem, med plass til 25 gjester. Senere ble den siste gamle bygningen, lagerhuset H8 satt i stand og gjort om til restaurant med grønlandske spesialiteter, lagd av råvarer kjøpt hos bygdens fangstfolk og fiskere. Restauranten ble offisielt innviet i 1998.

Oqaatsut er blitt kåret som et prisbelønnet WWF pilotprosjekt om bæredyktig turisme og naturbevaring i Arktis; «Hånd i hånd i Arktis».[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningen i lokaliteterne 1. Januar 1977-2018 Arkivert 24. juli 2018 hos Wayback Machine., Statistikbanken, Grønlands Statistik.