Oppenborgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ormekula
Slotteberget

Oppenborgen er en fellesbetegnelse for to bygdeborger som ble anlagt i folkevandringstiden (400-600 e.Kr.). De ligger i Raukleiva, øst for Oppenåsen og vest for Follum, i Ringerike kommune, kun få kilometer fra urgården Ve, som trolig er opphavet til det store gravfeltet på Veien, Veien-feltet.

Forsvarsanlegget består av to bygdeborger som ligger med 50-70 meters mellomrom, på hver sin side av to parallellgående bergkammer (som ligger i nord-sør retning), atskilt av ei dyp kløft. Bare et steinkast unna går den gamle oldtidsveien mot Ådal og Valdres, den såkalte «Vestsideveien», som for lengst har blitt asfaltert. Borgen nærmest veien (i øst) kalles «Ormekula», den andre «Slotteberget». Borgene er omgitt av stupbratte fjellsider og har bare tilkomst fra nordsiden.

Begge forsvarsanleggene har vært forholdsvis likt utformet. Ormekula ligger på et platå med god plass og utsyn mot mot Ve og Veien, noe som samsvarer med teorien om at bygdeborger gjerne ble plassert slik at de hadde utsikt hjem. På platået finnes to godt bevarte brønner, som aldri har gått tørre. Jordvollen på platået er formet som en hestesko. Man tenker seg at den var forsterket av en palisade av tømmerstokker. Utenfor vollen er det plassert ut kampesteiner som skulle hefte eventuelle angripere, som også måtte forsere den sumplignende marken rundt borgene før det kunne angripe selve forsvarsverkene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Oppenborgen». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning. 
Ringerike komm.svgDenne Ringerike-, geografi- og historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.