Operasjon Karbala 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Operasjon Karbala 2
Konflikt: Irak-Iran-krigen
Dato31. august til tidlige september 1986
StedHaj Omran-dalen i irakisk Kurdistan
ResultatIrakisk seier
Stridende parter
IrakIran
Kommandanter og ledere
UkjentStaben for de iranske styrkene
Styrker
5 regulære regulære brigader fra 5. korps med støtte av 404. spesialsstyrkebataljon og 102. republikanergardebataljonEnheter fra iranske 28. Kurdistan divisjon og 64. Rezaiyeh divisjon samt et uspesifisert antall pasdaran og basij soldater
Tap
UkjentUkjent, men meget store

Operasjon Karbala 2 (31. august til tidlige september 1986) var en iransk offensiv i området omkring den strategisk viktige Haj Omran-dalen i irakisk Kurdistan under Irak-Iran-krigen.

Ved begynnelsen av offensiven som i starten var preget nattlige angrep, tok de iranske styrkene seg til Kordeman-høydene som raskt ble underlagt deres kontroll. 3. september hadde iranerne klart å erobre Marmand-fjellet og andre høyder i området omkring dalen Haj Omran. Irakerne med to spesialtrente bataljoner og sterk støtte av det irakiske flyvåpenet lansert en motoffensiv som raskt rev opp rekkene til de iranske forsvarerne.

Under avansementet hadde de iranske styrkene spredt seg over for stort område, og blitt desorganiserte som konsekvens av mangel på koordinasjon over de separate fremstøtene på den brede frontlinjen. Gjensidig støtte mellom enhetene var fraværende, og de måtte trekke seg tilbake med store tap. Iranerne mistet de fleste områdene de hadde tatt, med unntak av noen få, mindre landsbyer og veibruer.

Opplysningene om de deltagende enhetene under offensiven er uvanlig usikre, men vi vet at enhetene fra 28. Kurdistan divisjon og 64. Rezaiyeh divisjon samt enheter fra pasdaran og basij deltok på den iranske siden mot fem brigader i det irakiske 5. korps, som senere fikk forsterkninger som inkluderte 404. spesialstyrkebataljon og 102. republikanergardebataljon fra som var meget viktige under motoffensiven.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lessons on Modern War Volume II: Iran-Iraq War, Anthony H. Cordesman og Abraham R. Wagner, 1991, ISBN 0-8133-0955-7

Se også[rediger | rediger kilde]