Ole Moe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Moe
Sogneprest Ole Moe.jpg
Født17. okt. 1844Rediger på Wikidata
NessetRediger på Wikidata
Død20. des. 1924Rediger på Wikidata (80 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Gravlagt Nordstrand kirkeRediger på Wikidata

Ole Moe (født 17. oktober 1844 i Nesset i Romsdalen, død 20. desember 1924)[1] var en norsk sogneprest og skolemann, blant annet kjent som en foregangsmann innen skolevesenet i Aker.

Moe ble student i 1867, og tok embetseksamen i 1873. En av hans første gjerninger innen skolen var på hjemtraktene, der han var med å starte en folkehøyskole i Romsdalen. Etter to år ved denne skolen begynte han som bestyrer ved amtskolen i Søndre Trondhjems amt, der han ble i tre år.

I 1879 ble Moe prest i Edø i Romsdal, en plass der han de neste syv årene sørget for store endringer i bygdene og i bygdeskolen. I hans tid der ble det reist hele ti skolehus, to nye kirker og et bedehus.

I 1886 ble Moe kallskappelan i Østre Aker, og etter fire år i denne gjerningen ble han valgt inn i skolestyret der han ble nestformann og en drivende kraft. Han gikk blant annet i spissen for gjennomføring av en ny eksamensordning, der ungene i hele Aker måtte gjennom samme skriftlige prøver i norsk og regning, og grundige høringer i muntlige fag. I 1892 fikk han også formell ansettelse som skoleinspektør i sitt sogn, noe som ga ham friere hender i arbeidet med å forme skolen.

Han var praktisk anlagt, og ønsket at fag som håndarbeid, sløyd og metallsløyd skulle få en naturlig plass i skolehverdagen. Datidens skole var imidlertid dårlig rustet til slik undervisning, så hans innsats på dette området vant mindre gehør.

Både vervet som skoleinspektør og tilværelsen i skolestyret delte han med Vestre Akers sogneprest, Thore Godal. De to prestene var en periode helt sentrale for skolevesenet i Aker. De var særs ulike, både av oppfatninger og av personlighet. I skolestyret vekslet de to om å være formann. Etter hvert oppsto et sterkt motsetningsforhold mellom dem. Som det heter i Akers historiebok: Moe var «energisk, streng, fordringsfull, Godal hjelpsom, velmenende og overbærende». «Moe var fryktet, Godal var elsket».[2]

I årene da Moe var formann i amtsskolestyret reiste han Akershus rundt og besøkte skolene i amtet. Han trakk seg tilbake fra det aktive skolearbeidet i 1912 og døde i 1924, 80 år gammel.

Hans mest kjente etterkommere er barnebarna Anne Stine Ingstad og Ole Henrik Moe.[3]

I Oslo er Ole Moes veiNordstrand oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ DIS Gravminner i Norge
  2. ^ Side 223, Aker 1837-1934, Aker kommune, Oslo 1940
  3. ^ «Lokalhistorisk ved Reidar Brevik», side 6, Menighetsbladet for Ljan og Nordstrand nr. 1 2016

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Side 203 - 206, Aker 1837-1934, Aker kommune, Oslo 1940