Arizona Coyotes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Phoenix Coyotes)
Hopp til: navigasjon, søk
Arizona Coyotes
Grunnlagt 1972
(som Winnipeg Jets)
1996
(som Phoenix Coyotes)
2014
(som Arizona Coyotes)
Beliggenhet Phoenix, Arizona
Arena Gila River Arena
Klubbfarger Rød, sandbrun, svart & hvit
                   
Conference Western Conference
Division Pacific Division
Hovedtrener Canada Dave Tippett
Kaptein Canada Shane Doan
Farmerlag San Antonio Rampage

Arizona Coyotes er et ishockeylag som spiller i den profesjonelle ishockeyligaen NHL. Klubben kommer fra Glendale, som er en forstad til Phoenix, Arizona i USA og spiller sine hjemmekamper i Gila River Arena. Klubben har fått sitt navn etter prærieulven.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble grunnlagt under navnet Winnipeg Jets i 1972 i Winnipeg, Manitoba i Canada og var en av de opprinnelige klubbene i ligaen World Hockey Association. I WHA var Jets den mest suksessrike klubben med tre mesterskapstitler og finaledeltagelse hele fem ganger av ligaens syv års eksistens. Da WHA ble lagt ned i 1979 ble klubben en av fire klubber fra WHA som kom med i NHL. I denne ligaen ble Winnipeg Jets foregående suksess overskygget av Edmonton Oilers, og da spillerlønningene steg tidlig på 1990-tallet fikk klubben økonomiske problemer, noe som i 1996 tvang klubben til å bli solgt og flyttet til Phoenix.

Winnipeg Jets skiftet derfor navn til Phoenix Coyotes og den nye hjemmebanen ble America West Arena i forstaden Scottsdale hvor klubben oppnådde moderat suksess i grunnspillet og med deltakelse i sluttspillet flere år på rad. I 2003 flyttet klubben til den nåværende hjemmebanen i Glendale.