Olav og Emma Duuns hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olav og Emma Duuns hus
foto: Stig Rune Pedersen
Kart
Olav og Emma Duuns hus
59°30′15″N 10°17′44″Ø
Nettstedhttp://museeneiholmestrand.blogspot.com/p/olav-duuns-forfatterhjem-en-perle-i.html

Olav og Emma Duuns hus «Fjellvang» er et museum og en villa i Holmestrand. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Olav Duun (1876–1939) bodde her i årene 19141939.

Duuns hadde flyttet til Holmestrand i 1908 da Duun ble ansatt som lærer ved Ramberg skole. De bodde forskjellige steder de første årene, inntil de kjøpte Fjellvang i 1914. Olav Duun bodde i huset resten av livet, og enken Emma Duun bodde her til sin død i 1970. Ekteparet hadde en datter, som var barnløs.

Huset ligger dramatisk til, oppe på fjellet, med bratte berg nære ved, og med god utsikt over fjorden. Husets første etasje er bevart slik ekteparet Duun hadde det, og inneholder et bibliotek med boksamling, manuskript og brev. Husets andre etasje er innredet for stipendiater. I hagen finnes en minnepark.

Duuns forfatterskap er nesten i sin helhet lagt til Namdalskysten, og det er lite i bøkene hans som kan tyde på noen direkte impulser fra huset eller miljøet rundt ham.

Huset ble ved Emma Duuns død overdratt til Olav og Emma Duuns Stiftelse, etablert i 1973 for å bevare huset som et minne over forfatteren. Stiftelsens styre har representanter fra kommunen, forfatterforeningen, Duun-familien og Duun-venneforeninger. Parken ble åpnet i 1976 til forfatterens 100-årsminne. Huset inngår i museumsenheten er tilgjengelig for publikum etter avtale, og på søndager i juni-august.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]