Olav Hoaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olav Hoaas
Født8. apr. 1936Rediger på Wikidata (87 år)
NasjonalitetNorge

Olav Peder Georg Hoaas (født 8. april 1936) er en norsk tidligere lektor som i 1976 ble dømt for uttalelser han hadde kommer med om jøder.

Dommen gjaldt uttalelser Hoaas hadde kommet med i VG 29. mai 1975. Han fremholder her at «en fransk historiker ved navn Paul Rassinier påviser at alt ved gasskamrene er oppspinn, og at opplysningene forekommer ham svært troverdige.»[trenger referanse] Videre sier han om den nazistiske jødeforfølgelsen: «Jeg tar avstand fra det som skjedde da. Det hendte for tidlig. Men om 50 år, i en overbefolket verden, vil saken kanskje stille seg annerledes.» «Jeg ønsker primært at norske jøder skal emigrere til Israel. Om de ikke vil flytte frivillig bør de isoleres i et eget jødesamfunn for seg selv. De opptar plass og stillinger for nordmenn», uttalte han.[trenger referanse] Han mente at fremmedarbeidere og alle andre rasefremmede, inkludert jødene, måtte sendes ut av landet.[trenger referanse]

Han ble dømt til betinget fengselsstraff på 120 dager og en ubetinget bot på 5 000 kr av Hålogaland lagmannsrett. Høyesterett avviste anken fra Hoaas. I dommen mot Hoaas heter det blant annet: «Domfelte kan etter min oppfatning ikke gis medhold i at meningsytringer av politisk eller ideologisk innhold ubetinget faller utenfor straffebudet i straffelovens §135a når de ikke er gitt en utilbørlig form. Hensynet til ytringsfriheten tilsier riktignok stor tilbakeholdenhet på dette felt. Når jeg i denne sak er kommet til at straffebudet er anvendelig, legger jeg vekt på de konsekvenser domfelte gir uttrykk for bør trekkes av den grunnholdning han inntar overfor jødene som gruppe. I hans uttalelser ligger en oppfordring til – eller i alle fall en godkjennelse av – ekstreme integritetskrenkelser overfor jødene.»[trenger referanse]

Hoaas ble senere avskjediget fra sin lektorstilling grunnet sine uttalelser.[1] Det norske rockbandet Wannskrækk, senere mer kjent som DumDum Boys, har skrevet låta «Lektor Hoaas» om ham og saken i 1976.

Skriftlige verker[rediger | rediger kilde]

  • Olav Hoaas, Folkemord gjennom pengesystemet: gjeldspengesystemet mot fripengesystemet, (Moss: Leidangen, 1979) 15 s.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Olav Hoaas, lektoren som ble dømt for rasisme». Nordland fylkeskommune. Arkivert fra originalen 4. mai 2019. Besøkt 4. mai 2019. «Oppsigelsessaken går sine runder både i fylket, i kirke- og undervisningsdepartementet KUD), og i rettsapparatet; der Høyesterett til slutt, så sent som i desember 1982, stadfester oppsigelsen av tidligere lektor Hoaas.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]