Odense kraftvarmeverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Odense kraftvarmeverk er et varmekraftverk utenfor Odense på nordlige Fyn i Danmark. Dette anlegget er et såkalt kraftvarmeverk som utnytter inntil 90% av energien i det fossile brenselet, ved at spillvarmen utnyttes til levering av fjernvarme. Anlegget ble utbygd i 19741991. Brenselstypen er kull og subsidiært olje. Det kan også fyres på bioetanol og naturgass. Det er landets sjette største kraftverk målt etter installert produksjonseffekt. Odense kraftvarmeverker et såkalt kraftvarmeverk som gjenbruker varmespillet fra kraftproduksjonen, og selger dette videre som fjernvarme.

Brenselskilden er industrivarme (varmedamp) fra avfallsforbrenningsanlegg i området Fyn og vest-Sjælland. Det brennes også noe fyringsolje som støttefyring for kokerne. Kraftvarmeverket produserer 24 MW elektrisitet og 64 MJ/sek fjernvarme. Årsproduksjonen er 173 GWh strøm og 1 955 TJ varme.

Operatør var opprinnelig DONG Energy, senere Vattenfall. I 2014 ble både dette anlegget og det nærliggende Fynsverket solgt til Fjernvarme Fyn, hvor Odense kommune var største aksjonær.[1].[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fynsværket solgt for 600 millioner - TV2. Besøkt 27. september 2017.
  2. ^ Fjernvarme Fyn køber Fynsværket for 1,1 mia kroner - Ingeniøren.dk, 19. des 2014. Besøkt 27. september 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]