DONG Energy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: navn (Ørsted A/S) → diskusjon er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den. (2017)
DONG Energy A/S
DONG Energy logo.svg
Org.formAksjeselskap
CVR-nummer36213728
Bransje Energi
Etablert27. mars 1972
Datterselskap(er) DONG Energy (Norway), Barrow Offshore Wind Farm
HovedkontorFredericia
Antall ansatteCa. 6 500
Omsetning67,2 mrd. kr (2012)
Nettsidedongenergy.com
Hovedkvarteret i Skærbæk på Jylland.
Bilde av Studstrupverket nordøst for Århus.

DONG Energy er et dansk energiselskap med virksomhet i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Nederland, Polen, Frankrike, og Storbritannia. Selskapet var tidlig på 1980-tallet engasjert i transportsystemer for olje og naturgass i Danmark. Siden er aktiviteten utviklet til å omfatte leveranser av elektrisk energi, samt at selskapet nå også er involvert i leting etter, utforskning av og produksjon av olje og gass.

Som energiselskap er det Danmarks største. Hovedkvarteret ligger i Skærbæk i Fredericia, og staten eier 72% av aksjene. Totalt har DONG Energy mer enn 5 000 ansatte.

DONG Energy ble grunnlagt som Dansk Naturgas A/S i 1972. Navnet ble endret til Dansk Olie og Naturgas A/S i 1973 og til DONG i 2002.

Selskapet fusjonerte i 2006 med følgende selskaper: Energi E2, Nesa, Københavns Energis el-forretning, Frederiksberg Forsyning og Elsam. Fusjonen blev godkjendt av Europakommisjonen i mars 2006.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

DONG Energy er operatør på Sirifeltet som ligger i dansk sektor av Nordsjøen. Videre driver selskapet, delvis under merkenavnet Elsam, en rekke varmekraftverk i Danmark, og dessuten kraftvarmeverk som nytter energi fra biomasse og avfallsforbrenning. Totalt installert produksjonseffekt for elektrisk strøm er om lag 5 500 MW.

I Norge er selskapet representert med datterselskapet DONG Norge AS, med kontor i Stavanger der selskapets interesser på norsk sokkel ivaretas. Selskapet er den 10. største rettighetshaver på norsk sokkel, med reserver hovedsakelig i gassfeltet Ormen Lange-feltet. Andre felt der selskapet har interesser er Gydafeltet, Glitnefeltet, Tambarfeltet og Ulafeltet.

Videre har DONG Energy blitt en av eierne som bygger ut Mongstad gasskraftverk. Selskapet driver også et stort antall vindmøllefarmer i Danmark, Storbritannia, Polen, Norge, Sverige og Frankrike. DONG Energy har aksjeposter i kraftselskapene Kraftgården AB, Narvik Energi AS, og Salten Kraftsamband AS.

DONG Energys kraftverk[rediger | rediger kilde]

Kraftverkene som Dong Energy driver i Danmark og Norge, med angivelse av elektrisk kraftpotensial eksklusive fjernvarmeeffekten:
Varmekraftverk:

Kraftvarmeverk:

Kraftvarmeverk basert på avfallsforbrenning:

Blant vindmøllefarmene er de største Walney (368 MW), London Array (315 MW), Horns Rev 2 (209 MW), Gunfleet Sands 1-2 (133 MW), Nysted (132 MW) og Horns Rev 1 (64 MW).

Salg av aksjer til Goldman Sachs[rediger | rediger kilde]

Til tross for store protester via underskriftskampanjer og de danske politiske partienens bakland, ønsker den sosialdemokratisk ledete regjering å selge 19 prosent av Dongs aksjer til investeringbanken Goldman Sachs.[1][2] Kritikken har særlig gått på at Goldman Sachs vil få vetorett i forbindelse med utnevnelser i direksjonen, og at investeringbanken vil omgå de danske skatteforpliktelser i forbindelse med handelen.[3][4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]