Ochodaeus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ochodaeus
Ochodaeus chrysomeloides
Nomenklatur
Ochodaeus
Dejean, 1821
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieOchodaeidae
Økologi
Antall arter: ca. 60, 10 i Europa
Habitat: terrestrisk, mest i høyereliggende områder
Utbredelse: Den Gamle verden
Inndelt i

Ochodaeus er en slekt av biller som hører til gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De lever for det meste i sandige områder og kalles "sand-loving scarab beetles" på engelsk. Ellers er biologien deres dårlig kjent.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (3 – 10 mm), vanligvis brune biller uten metallglans. Kroppen er avlang og hvelvet. Antennene er 9- eller 10-leddete, fløyelsaktig hårete, de tre ytterste leddene danner en vifte. Noen har en eller flere knøler ved hodets fremkant. Overleppen (labrum) og kjevene (mandibler) skyter fram under hodets fremkant (clypeus). Brystskjoldet (pronotum) er bredere enn langt, hvelvet, vanligvis med mange punktgroper (tett punktert) og hårete, uten knøler, horn, lister eller dype groper, men gjerne med en lengdefure i midten. Dekkvingene er hvelvede, med eller uten lengdestriper. Beina er kraftige, framleggen (protibia) med kraftige tenner på utsiden, mellom- og bakleggene med to lengdelister. Midtleggen (mesotibia) har en karakteristisk, kamformet eller sagtakket spore. Føttene er 5-leddete, ganske korte og kraftige. Larvene er bare kjent for noen få arter, der de er av vanlig skarabide-type (scarabaeiform larve).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Veldig lite er kjent om deres biologi. De fleste artene finnes på varme, sandige steder. Man har gjettet på at de lever av sopp i underjordiske ganger. Larvene til én art har blitt funnet i avfallshauger som maur har slengt fra seg, og det er mulig at flere av artene er knyttet til maur. Billene flyr helst om natten og har av og til blitt fanget tallrikt i lysfeller.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er vidt utbredt i den Gamle verden, men mangler i de nordligste områdene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]