Lysfelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lysfelle (i dagslys)
Insekter tiltrekkes gjerne lyskilder.

Lysfelle er en kraftig lampe eller lyskilde, montert mellom noen sidevegger og over en trakt. Trakten fører ned i en større beholder, der insektene fanges.

Prinsippet er at nattaktive insekter, som sommerfugler tiltrekkes lys. Midt i fellen går en skillevegg. Når et insekt flyr inn i fellen møter det skilleveggen. Vanligvis vil insektet søke oppover og fellen er laget slik at dyret ikke kan slippe ut den veien. Ofte ender det med at dyret faller ned gjennom trakten, til beholderen og fanges der.

Særlig sommerfugler og tovinger er de dyregruppene som ofte flyr inn i fellen.

Studie av insekter[rediger | rediger kilde]

I beholderen kan det være plassert bedøvelsesmiddel eller et annet middel som dreper insektene.

Beholderen kan være uten noen som helst form av kjemikalier, men ha steder der dyrene kan stikke seg bort. Egg-kartong vanlig brukt og utmerket til dette. Når beholderen åpnes i dagslys vil de fleste dyr forholde seg rolig. Entomologen (insektforskeren) kan ta ut bare de dyr som er av interesse.

Beholderen kan innholde bedøvelsesveske. Noe som krever hyppigere tømming. Det fine med bedøvelsesveske er dyrene ikke blir drept. En entomolog som samler insekter, da kan slippe ut de dyr som ikke skal inngå i insektsamlingen.

Beholderen kan også ha et middel som både dreper og konserverer dyret. Fellen kan da stå noen uker mellom hver tømming. En vanlig brukt konserveringsveske er

Bekjemping av insekter[rediger | rediger kilde]

Lysfeller, som er kombinert med elektrisk strøm som forbrenner dyr, er vanlig brukt på steder der insekter ikke er ønsket. Som spisesteder, kjøkken og i fjøs. Disse fellene dreper alle dyr som flyr inn i dem.

Et bedre moderne alternativ til lysfeller med strøm er lysfeller som benytter seg av limplater. Disse bekjemper alle slags fluer uavhengig av størrelse. Det er mer hygenisk og har lettere vedlikehold, da en kan skifte ut limplaten med en ny.

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.