Oberbaumbrücke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Obetrbaumbrücke
Oberbaumbrücke

Oberbaumbrücke er en bro i Berlin.[1] Den krysser elven Spree mellom de tidligere bydelene Kreuzberg og Friedrichshain. Den ligger derfor i dag i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg og er blitt kjennemerket til den nye bydelen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Broen ble tegnet av arkitekten Otto Stahn. Den ble påbegynt i 1894 og ferdigstilt i 1896. I 1902 ble det lagt ut spor på øvre del av broen for Berlins metro. Under den andre verdenskrig ble den delvis bombet og 23. april 1945 delvis sprengt av Wehrmacht. Etter annen verdenskrig ble broen delvis restaurert inntil byggingen av Berlinmuren satte en stopper for restaureringen i 1961. Broen krysset sonegrensen mellom Vest-Berlin og Øst-Berlin, og Berlinmuren skar derfor tvers over broen. Mens muren sto var det en grensekontrollpost på Oberbaumbrücke.

Etter Berlinmurens fall ble broen ferdig restaurert og i 1995 ble metroforbindelsen over broen gjenopprettet.

Navnet[rediger | rediger kilde]

En første trebro fantes på høyde med den tidligere bymuren, noen kilometer lengre nedover elven i nærheten av Spreeinsel. Spree ble her sperret med gangbroer av tre for å kunne inndrive toll. Om natten ble gjennomfarten hindret av en stamme forsterket med stålnagler, den såkalte Baum. Mens det vest i byen fantes en Unterbaum (nedre Baum), fantes det øst i byen en Oberbaum (øvre Baum). Ved utvidelsen av bygrensen og byggingen av tollmuren i Berlin, ble det ved kongelig befaling på stedet for Oberbaum bygget en ny trebro i 1723. Her sto Stralauer Tor som inngang til Berlin. Denne broen ble siden erstattet med dagens Oberbaumbrücke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oberbaumbrücke (Berlin) på (Structurae)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]