Nytorget (Stavanger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nytorget
Basisdata
LandNorge
KommuneStavanger

Kart
Nytorget (Stavanger)
58°58′12″N 5°44′19″Ø
Metropolis, tidligere Møbelmagasin, Petri skole, Stavanger politikammer og nå det kommunale ungdomshuset Metropolis, forliksrådet med mer.

Nytorget i Stavanger ble i sin tid opprettet som et hestetorg, for å avlaste Torget og det gamle Hestetorget, som lå ovenfor Arkaden kjøpesenter i Laugmannsgata. Torget med oppbyggingen slik det er i dag ble ferdig i 1923. Før den tid var det en jevn skråning ned mot husene på nedsiden.

Pedersgata 1, 3 og 5 er revet og blitt en del av Nytorget. Pedersgata starter da i praksis ved Runestad Elektro i Pedersgata 2. I den andre enden regner en Nytorget til Petrikirken, Hospitalgata og Bergelandsgata.

Hver formiddag[når?] var det grønnsakshandel der bondekonene kom og solgte sine varer. Enkelte ganger var det også hestemarked.

Gjennom årene[når?] har mange demonstrasjonstog startet på Nytorget, og det har vært holdt mange politiske appeller her. I 1888 holdt Johan Tanke Sviland den første talen i Stavanger om lik stemmerett for alle.

I perioder[når?] har det også vært holdt misjonsmøter på torget. Det er Haakon Storm og Ludvig Monsen som var de mest kjente. Monsen var lam og blind, og lå i en bårevogn, mens Storm talte. Sammen sang de også salmer.

Byens rutebilstasjon lå i mange år[når?] på Nytorget. Bussene til Dale, Høle, Forsand, Sirdal, Madland, Gjesdal og Hunnedalen gikk herfra. Etter at bussene forsvant, ble Nytorget brukt som drosjeholdeplass i en del år.

I sommerhalvåret holdes det hver lørdag loppemarket på Nytorget. Det er også av og til arrangementer på nedsiden av Nytorvet og Pedersgata blir sperret.

Torget har også vært brukt som sted for byens Ramadanfestival, med over 1000 personer til stede på Nytorget og i Pedersgata.

Rundt torget er det en rekke butikker. Den som har vært lengst er tre generasjoner urmaker Thorbjørnsen, som har holdt til i de samme lokalene siden 1930. Politiet holdt lenge til på Nytorget. De overtok lokalene til Petri skole, og før skolen holdt Møbelmagasinet til her. Frue Meieri hold også til på Nytorget i mange år før de flyttet til Våland – dagens lokaler for Arkeologisk Museum.

Slakter Thore Idsøe kjøpte området i 1830-årene. Området gikk deretter under navnet Idsøstykket eller Idsømarkå, fram til det ble Nytorget.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Fasaden på Rogaland kunstsenter.