Haakon Storm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haakon Storm
Født9. juni 1879Rediger på Wikidata
Død21. apr. 1966Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelsePredikant Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Haakon Storm-Monsen (født 9. juni 1879, død 21. april 1966) var en norsk forfatter, sosialarbeider, evangelist og kunstner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Storm vokste opp i Stavanger. Familien var ikke religiøs, men respekterte kristendommen. To av onklene hans på farssiden var professorer og hans far Fredrik Storm (1847-1911) var major og hadde samtidig en privat skole i Stavanger (Storms skole). En onkel av ham på morssiden var Thorvald Christensen i Arendal som var kammerherre hos kong Oscar II. Hakon var melankoliker og idealist, og viste tidlig talent for kunstmaling. Han leste Søren Kierkegaards verker som 12-åring og studerte kunst i Danmark og Italia. Edvard Munch, Gustav Vigeland og Vilhelm Krag var blant vennene hans. ”Ingen har kjent Gustav Vigeland så godt som jeg”, skal Hakon Storm ha uttalt.

I forhold til det religiøse betegnet Storm seg som en ærlig tviler, helt til han natt til 12. oktober 1902 fikk et kall og begynte som evangelist og forkynner. Haakon Storm fikk seg etter hvert arbeid ved en teknisk aftenskole i Stavanger.

Kristent sosialt virke[rediger | rediger kilde]

I 1909 tok han opp vennskapet med Ludvig Monsen (1874-1949) som han kjente fra barndommen. På denne tiden var Ludvig Monsen blind og lam i store deler av kroppen. Hakon Storm tegnet og fikk laget en vogn som han trillet Ludvig Monsen rundt i. Sammen reiste de nå rundt og talte på møter samt drev et omfattende sosialt arbeid i Stavanger for å hjelpe alkoholikere og andre som hadde falt utenfor samfunnet. 6. februar 1910 åpnet de ”Herberget”, et kursted for å hjelpe alkoholiserte menn tilbake til arbeidslivet. Guttehjemmet ”Betlehem” ble åpnet i november 1912. Arbeidet vokste og de trengte et større sted. De fikk da kjøpt en øy, Marøen, som de kalte ”Berøa”, og som ble åpnet 23. juni 1913. De hadde også et hjem for kvinner. Stavanger Nattmisjon var navnet de drev dette arbeidet under. De startet også et blad, Nattmisjonæren, som i 1909 hadde 6000 abonnenter. I likhet med Ludvig Monsen, var også Hakon Storm forfatter.

Monsen fikk angivelig tilbake synet og førligheten i kroppen på et offentlig møte 17. januar 1915. Etter dette ble virksomheten utvidet. De to startet nå institusjoner for å hjelpe syke - primært de som var rammet av tuberkulose - i Stockholm, på Svartskog i Oppegård kommune utenfor Oslo, på Hesnes i Grimstad kommune samt på en øy i Oslofjorden. I tillegg reiste de rundt i Europa og USA for å holde møter. Hjelpearbeidet i Stavanger ble i denne perioden overlatt til Stavanger kommune. Det nye navnet på arbeidet deres var Alliansemisjonen.

Da Ludvig Monsen døde i 1949, tok Haakon Storm opp sitt kunstneriske virke igjen og produserte flere titalls malerier inntil sin død i 1966. Ved siden av dette fortsatte han med sitt arbeid som sosialarbeider og evangelist.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Faye-Sandø, Sigrid. (1974). I Herrens tjeneste. Evangelistene Storm-Monsens liv og virke. Oslo: Den klare morgenstjernes forlag.
  • Hauge, Alfred. (1979). Vistemannen og andre med han. Stavanger: Dreyer Bok.
  • Haugen, Egil. (1996). De som bygde Drottningborg. I: 1946-1996. Dette er vårt Drottningborg. Grimstad: Redaksjonsnemnda på Drottningborg.
  • Skoler i Stavanger 1150-1925 (nettdokument)