Bergelandsgata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergelandsgata
Basisdata
LandNorge
KommuneStavanger

Kart
Bergelandsgata
58°58′06″N 5°44′10″Ø
Stavanger tinghus ligger i Bergalandsgata.

Bergelandsgata (1–51, 10–52)[1] er en gate på Storhaug i Stavanger kommune. Gaten fikk sitt navn i 1861. Gaten har også hatt navnet Bergjelandsgata. Bergelandsgata går fra Nytorget ved Sankt Petri kirke i nord mot krysset ved Birkelandsgata og Erichstrups gate i sør.

Bergelandsgata ble fra midten av 1800-tallet kjent for sine mange bedehus.

Navnet uttales opprinnelig «Bergjeland», men skrivenormalen har etterhvert overtatt.[2] Navnet har sitt opphav i en gammel husmannsplass - Bergeland.

Jesus Verdens lys[rediger | rediger kilde]

Lysreklamen «Jesus Verdens lys» ses i bakgrunnen, sett fra Kongsgata. Foto: Arne Kvitrud, 2010

Lysreklame «Jesus Verdens lys» viser fremdeles at Bergelandsgaten var byens bedehusgate og skiltet er et av landets eldste lysreklameskilt med historie tilbake til 1920-årene. Skiltet er beholdt av historiske årsaker selv om den opprinnelige eieren Apostolisk Tro forlengst er ute av bygget. Lyse Energi har en avtale om å holde skiltet lysende.

Klostergården[rediger | rediger kilde]

Den 17. november 2006 falt deler av gaten sammen, da det ble utfør bygningsarbeid på en tomt like nedfor veien.[3] Like før klokken 18 den dagen raste en av to gangtunnel-containere og store masser stein 15 meter ned i det store anleggshullet på hjørnet av Bergelandsgata og Hetlandsgata. To personer ble tatt av raset, men kom fra det med mindre skader.[4]

Tomten var Lars Oftedals barndomshjem i Hetlandsgata 4.

Klostergården inneholder 32 parkeringsplasser i to etasjer. To etasjer med butikker og en restaurant. En etasje med advokatfirma Vierdal AS, og to etasjer med 14 leiligheter, fra 33 til 88 kvadratmeter. Huset ble ferdig i 2009.

Oppsiden av gata[rediger | rediger kilde]

På hjørnet med Nytorget ligger Metroplis, tidligere Møbelmagasinet, Petri skole og Stavanger politikammer.

Stavanger tinghus ligger der Stavanger Amtssykehus lå før Rogaland Sykehus ble bygget.

Videre holdt Statsarkivet i Stavanger og Stavanger likningskontor til her i mange år.

Referanser[rediger | rediger kilde]