Nurse Betty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nurse Betty
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] kriminalfilm, dramafilm, LHBT-tematisk film
Utgivelsesår2000
NasjonalitetUSA, Tyskland
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNeil LaBute[1][2][3][4] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Steve Golin, Gail Mutrux
MusikkRolfe Kent Rediger dette på Wikidata
FotoJean-Yves Escoffier Rediger dette på Wikidata
KlippJoel Plotch, Steven Weisberg Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeRenée Zellweger,[5] Morgan Freeman,[2] Chris Rock,[5] Greg Kinnear,[2] Aaron Eckhart,[5] Tia Texada,[5] Crispin Glover,[5] Allison Janney,[5] Elizabeth Mitchell,[5] Harriet Sansom Harris,[5] Kathleen Wilhoite,[5] Pruitt Taylor Vince,[5] Sung-Hi Lee, Sheila Kelley,[6] Kevin Rahm,[6] Steven Culp,[6] Christopher McDonald,[6] Stacy Haiduk,[6] Jenny Wade,[6] Steven Franken,[6] George D. Wallace,[6] Alfonso Freeman[6] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapIntermedia Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Focus Features
Netflix
Premiere(r)2000
26. oktober 2000 (Tyskland)[7]
Eksterne lenker

Nurse Betty er en amerikansk komedie fra 2000 regissert av Neil LaBute. Filmen hadde premiere under Cannes Film Festival i 2000.

Handling[rediger | rediger kilde]

I den lille byen Fair Oaks, Kansas er servitøren Betty Sizemore en stor fan av såpeoperaen A Reason to Love. Hun aner ikke at ektemannen Del, en bil-selger, har innledet en seksuell affære med en annen kvinne. Betty vet heller ikke at ektemannen hennes supplerer inntekten sin ved å selge narkotika. Når Betty ringer for å spørre om å låne en Buick LeSabre til bursdagen hennes, ber Del henne om å heller bruke en annen bil. Men hun klarer likevel å få tak i nøkkelen til Buicken og og kjører av gårde, uvitende om at et stort parti narkotika er gjemt i bagasjerommet. To leiemordere, Charlie og Wesley, kommer snart til Betty og Dels hjem. Betty blir vitne til at Charlie skyter Del.

Betty er vitne til drapet og går inn i en slags psykose, og antar identiteten til en karakter fra «A Reason to Love» som en sykepleier. Den kvelden undersøker sheriff Eldon Ballard, den lokale reporteren Roy Ostery, og flere politimenn åstedet samtidig som Betty rolig pakker en koffert. Hun virker nonchalant over drapet, selv om etterforskningen pågår i nærheten av huset hennes. På politistasjonen undersøker en psykiater henne. Midt på natten setter hun seg inn i LeSabre, og kjører av gårde. Hun stopper ved en pub i Williams, Arizona, hvor Betty forteller en bartender om hvordan hun en gang var forlovet med en berømt kirurg (noe som beskriver hovedpersonen fra A Reason to Love)

I mellomtiden er de to leiemorderne på jakt, etter å ha fått vite at Betty var vitne til mordet på Del, og etter å ha innsett at hun sannsynligvis har bilen med narkotika. I Los Angeles forsøker Betty å finne jobb som sykepleier, samtidig som hun leter etter sin for lengst tapte "tidligere forlovede" fra TV-serien. Hun blir først avvist fordi hun ikke har noen CV eller referanser. Men når hun redder et ungt offer som har blitt skutt, med en teknikk hun lærte fra TV-serien, tilbyr sykehuset henne en jobb ved sykehusets apotek. Betty blir snart populær blant pasientene, og deres familier. Hun ender opp med å flytte sammen med Rosa, den eldre søsteren til den unge mannen hun hjalp tidligere - i takknemlighet for å ha reddet livet hans.

Rosa arbeider som sekretær, og tilbyr å hjelpe Betty med å finne kjæresten sin. Når hun får vite at "kjæresten hennes" er en såpeopera-karakter, går hun til apoteket for å konfrontere Betty. Men Betty tror at venninnen hennes er misunnelig, og klarer ikke ta inn at kjæresten hennes egentlig ikke eksisterer i virkeligheten. Men Charlie og Wesley dukker snart opp, samtidig som Betty forsøker å skaffe seg jobb på settet til A Reason to Love. Men når hun dukker opp settet faller Betty ut av fantasi-verdenen og kommer endelig tilbake til det virkelige liv. Hun innser at menneskene hun trodde var ekte, bare er karakterer.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0171580/; besøksdato: 11. april 2016.
  2. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/siostra-betty; besøksdato: 11. april 2016.
  3. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film875957.html; besøksdato: 11. april 2016.
  4. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=25080.html; besøksdato: 11. april 2016.
  5. ^ a b c d e f g h i j http://www.imdb.com/title/tt0171580/fullcredits; besøksdato: 11. april 2016.
  6. ^ a b c d e f g h i (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  7. ^ www.kinokalender.com, besøkt 29. januar 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]