Nottingham Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nottingham Castle
Nottingham Castle Gate 2009.jpg
Historiske fakta
EierNottingham City Council
Posisjon

Nottingham Castle
52°57′00″N 1°09′15″V

Nottingham Castle er en engelsk festning i Nottingham. Den er lokalisert i en bydende posisjon på en naturlig odde kjent som «Castle Rock» med klipper 40 meter høye i sør og vest. I middelalderen var den en betydelig kongelig festning og tidvis også kongelig residens. Den hadde nedgang på 1500-tallet og ble i stor grad revet i 1649. Henry Cavendish, hertugen av Newcastle, bygget senere et herskapshus på stedet, men som ble brent ned av pøbler i 1831 og deretter etterlatt som en ruin. Levningene ble senere ombygget for å huse et kunstgalleri og et museum, som fortsatt er i virksomhet. Det er lite igjen av den opprinnelige festningen, men tilstrekkelige deler gjenstår for å gi et inntrykk av middelalderfestningens utforming.[1] Myten om Robin Hood tiltrekker seg årlig turister til stedet.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er usikkert om det eksisterte en festning på stedet før den normanniske invasjonen i 1066. Om det var en borg der så tidlig, ville den vært mye mindre prangende i utformingen enn hva den ble sendere da det var i tråd med angelsaksisk arkitekturtradisjon.

Den første normanniske borgen var bygget av tre og utformet som en primitiv motte and bailey. Denne ble bygget i 1067, året etter slaget ved Hastings, på ordre av Vilhelm Erobreren. Treborgen ble erstattet av en mere lettforsvarende steinborg under Henrik Is (1100–1135) regjeringstid. Den var mer imponerende og bygget i en mer kompleks arkitektur.

I flere århundrer tjenestegjorde festningen som en av de viktigste i England for både adelen og de kongelige. Den var strategisk plassert nær krysningen av elven Trent. Den var også kjent som et rekreasjonssted da den ligger nær de kongelige jaktområdene ved Tideswell som var «Kings Larder» i «Royal Forest of the Peak», samt de kongelige skogene Barnsdale og Sherwood.

Mens Rikard Løvehjerte var ute på det det tredje korstoget sammen med en rekke adelige personer, forfalt borgen og den ble okkupert av sheriffen av Nottingham. I legenden om Robin Hood er Nottigham Castle stedet hvor den siste og avgjørende konfrontasjonen mellom sheriffen og Robin Hood finner sted.

Et historisk slag fant sted ved Nottingham Castle i 1194 da tilhengere av Johan inntok det. Festningen var sted for et avgjørende slag da kong Rikard kom tilbake til England og angrep borgen med beleiringsmaskiner. Rikard ble støttet av Ranulph de Blondeville, 4. jarlen av Chester og David av Skottland, 8. jarlen av Huntingdon.

Like før Edvard IIIs 18-årsdag gjorde han statskupp i Nottingham Castle ved hjelp av noen medsammensvorne rettet mot sin mor Isabella av Frankrike og hennes elsker Roger Mortimer, 1. jarl av March. Disse var regenter da Edvard var mindreårig etter at hans far Edvard II ble drept i Berkeley Castle. Den unge kongen kom seg inn i borgen via en hemmelig passasje og arresterte Isabella og Roger Mortiner. Mortimer ble sendt til Tower of London og hengt en måned senere. Isabella ble tvunget til en pensjonisttilværelse i Castle Rising. Denne dramatiske hendelse ble begynnelsen på Edvards regjeringstid.

Festningen ble utvidet av flere av de etterfølgende monarkene inntil det på 1500-tallet ble overflødig på grunnet bruken av artilleri i krigføringen. En kort tid etter utbruddet av den engelske borgerkrigen var allerede festningen delvis en ruin og flere treffinger fant sted på plassen. Mot slutten av innbyrdeskrigen valgte Karl I stedet som et samlingspunkt for sin armé, men forlot det kort tid etter. Festningen ble gjort forsvarbart av parlamentarikerne. Kommandert av John Hutchinson sto de imot flere angrep fra rojalistene, og de var de siste som kontrollerte festningen. Etter henrettelsen av Karl I i 1649 ble den jevnet med jorden for å hindre fremtidig bruk.

Dagens hertugpalass[rediger | rediger kilde]

Nottingham Castle - Hertugpalasset slik det ser ut idag.

Etter gjeninnsettelsen av Karl II i 1660 ble dagens hertugpalass bygget av Henry Cavendish, 2. hertug av Newcastle, mellom 1674 og 1679 på fundamentet til det forrige bygget. på tross av ødeleggelsene av den gamle borgen så finnes det fortsatt noen spor av borgen i kjelleren under det nåværende palasset, deriblant en lang passasje til bunnen av fjellet som på folkemunne er kjent som «Mortimers hull».

Byggmesteren for palasset var Samuel Marsh fra Lincoln som også arbeidet for hertugen på Bolsover Castle. Hans utforming er generelt antatt å ha vært sterkt påvirket av Rubens' publiserte graveringer av Palazzi di Genova.[3] Hertugens palass er en sjeldent eksisterende eksempel i England av manieristisk arkitektur.

Bygningen mistet sin tiltrekningskraft hos de etterfølgende hertugene da den industrielle revolusjon ga Nottingham et rykte for å ha den verste slummen i det britiske imperium bortsett fra India. Da folk fra denne slummen gjorde opprør i 1831 i protest mot hertugen av Nottinghams motstand mot loven om folkerepresentasjonsakten av 1832, brente de ned palasset.

De opprinnelige eksterne trappene på østfasaden av palasset ble deretter revet for å gi plass til paradeplassen for 1st Nottinghamshire (Robin Hood) Volunteer Rifle Corps, ofte forkortet til kun Robin Hood Rifles.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nottingham Castle Museum & Art Galleri, Nottinghamcastle
  2. ^ Shoker, Sandish (8. mars 2014): «Robin Hood: What happened to Nottingham castle?», BBC News
  3. ^ Summerson, John (1953): Pelican History of Art: Architecture in England 1530-1830, Harmondsworth, s. 104

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]