Nottingham Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nottingham Castle er en borg i Nottinghamshire i England. Den ligger på en kommanderende høyde med ca. 40 m klippe til sør og vest.

Middelalderhistorie[rediger | rediger kilde]

Det er litt usikkert om borgen fantes på plassen før den normanske invasjonen. Hvis det var en borg der så tidlig så ville den vært mye mindre prangende i design enn den sendere, dette i tråd med Angelsaksisk arkitekturtradisjon.


Den første normanske borgen var bygget av tre og utformet i en motte & bailey design. Denne ble bygget i 1067, et år etter slaget ved Hastings, på oppdrag fra Vilhelm Erobreren. Treborgen ble erstattet av en mere lettforsvarende stenborg under Henrik I's (1100–1135) regjeringstid. Den var mere imponerende og bygget i en mer kompleks arkitektur.

I flere århundreder tjenestegjorde borgen som en av de viktigste i England for både adelen og de kongelige. Den var strategisk plassert nær krysningen av elven Trent. Den var også kjent som et rekreasjonssted da den ligger nær de kongelige jaktområdene ved Tideswell som var «Kings Larder» i «Royal Forest of the Peak», samt de kongelige skogene Barnsdale og Sherwood.

Mens Rikard Løvehjerte var ute på det tredje korstoget sammen med en rekke adlige personer, forfalt borgen og den ble okkupert av Sheriffen av Nottingham. I legenden om Robin Hood er Nottigham Castle stedet hvor den siste og avgjørende konfrontasjonen mellom Sheriffen og Robin finner sted.

Et historisk slag fant sted ved Nottingham Castle i 1194 da supportere av prins Johan inntok det. Borgen var sted for et avgjørende slag når kong Rikard returnerte til England og angrep borgen med angrepsmaskiner som han hadde benyttet i Jerusalem. Rikard ble støttet av Ranulph de Blondeville, 4. jarlen av Chester og David av Scotland, 8. jarlen av Huntingdon.

Like før Edvard IIIs 18-årsdag gjorde han statskupp i Nottingham Castle ved hjelp av noen medsammensvorne mot sin mor Isabella av Frankrike og hennes elsker Roger Mortimer, 1. jarlen av March. Disse var regenter da Edvard var mindreårig etter at hans far Edvard II ble drept i Berkeley Castle. Den unge kongen kom seg inn i borgen via en hemmelig passasje og arresterte Isabella og Roger Mortiner. Mortimer ble sendt til Tower of London og hengt en måned senere. Isabella ble tvunget til en pensjonisttilværelse i Castle Rising Castle. Denne dramatiske hendelse ble en effektivt start på Edvards regjeringstid.

Borgen ble utvidet av flere av de etterfølgende monarkene inntil det på 1500-tallet ble overfløding på grunn av artilleri. En kort tid etter utbruddet av den engelske borgerkrigen var allerede borgen delvis en ruin og flere treffinger fant sted på plassen. Mot slutten av innbyrdeskrigen valgte Karl I stedet som et samlingspunkt for sin armé, men forlot det kort tid etter. Klippefortet ble gjort forsvarbart av parlamentaristene. Kommandert av John Hutchinson de stod imot flere angrep fra rojalistene, og de var de siste som kontrollerte borgen. Etter henrettelsen av Karl I i 1649 ble borgen jevnet med jorden for å hindre fremtidig bruk.

Dagens hertugpalass[rediger | rediger kilde]

Nottingham Castle - Hertugpalasset slik det ser ut idag.

Etter gjeninnsetningen av Karl II i 1660 ble dagens hertugpalass bygget av Henry Cavendish, 2. hertug av Newcastle-upon-Tyne mellom 1674 og 1679 på fundamentet til det forrige bygget. på tross av ødeleggelsene av den gamle borgen så finnes det fortsatt noen spor av borgen i kjelleren under det nåværende palasset, deriblant en lang passasje til bunnen av fjellet som på folkemunne er kjent som Mortimers hull.

Byggmesteren for palasset var Samuel Marsh fra Lincoln som også arbeidet for hertugen på Bolsover Castle. Hans design er generelt tenkt på å ha vært sterkt påvirket av Rubens' publiserte graveringer av Palazzi di Genova.[1] Hertugens palass er en sjeldent fortsatt eksisterende eksempel i England av Manieristisk arkitektur.

Bygningen mistet sin tiltrektingskraft hos de etterfølgende hertugene da den industrielle revolusjon ga Nottingham et rykte for å ha den verste slummen i det britiske imperium bortsett fra India. Når innbyggerne av denne slummen gjorde opprør i 1831 i protest mot Hertugen av Nottinghams motstand mot Representation of the People Act 1832 brandt de ned palasset.

De opprinnelige eksterne trappene på østfasaden av palasset ble deretter revet for å gi plass til paradeplassen for 1st Nottinghamshire (Robin Hood) Volunteer Rifle Corps ofte forkortet til Robin Hood Rifles.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sir John Summerson Pelican History of Art: Architecture in England 1530-1830, Harmondsworth 1953 p104