Hopp til innhold

Nossa Senhora do Monte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nossa Senhora do Monte
LandPortugals flagg Portugal
Oppkalt etterIgreja de Nossa Senhora do Monte
Postnummer9050-208
Retningsnummer291
Areal18,59 km²
Kart
Nossa Senhora do Monte
32°40′00″N 16°54′00″V

Åsen ved Monte sett fra kabelbanen
Igreja de Nossa Senhora do Monte
Sleden, Carros de cesto

Nossa Senhora do Monte (Vår Frue av fjellet), også kjent som bare Monte, er en forstad (tidligere en landsby) til Funchal på den portugisiske øygruppen Madeira.

Området er på 18,59 km². og ligger oppe i åsen øst for Funchal, i 2011 var befolkningstallet på 6701 personer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirkesognet Nossa Senhora do Monte ble opprettet i 1565, mange velstående familier i Funchal ville ha sommerhus langs åsene i distriktet for å få et litt mildere klima om sommeren.

Kirken Igreja de Nossa Senhora do Monte ble bygget i 1741. Monte var det siste hvilestedet for keiser Karl I av Østerrike, den siste av Habsburg-herskerne i det østerriksk-ungarske imperiet, som døde i eksil 1. april 1922, han ble bare 35 år gammel. Hans siste bolig på øya var Quinta do Monte nær den parochiale kirken. En av Portugals mest kjente diktere Herberto Hélder, som var født på Madeira, ligger også her.

På 1800-tallet begynte beboerne å lage flettede kurver med seter montert på tremeier, en slede som kalles "carros de cesto", som de benyttet for å komme seg raskt ned fra Monte til Funchal. De sklir nedover på de glatte brosteinsbelagte gatene med to mann, "Carreiros", bakpå som styrte dem og bremser med støvlene, de komme opp i 38 km. "Carreirosene" må bære sledene oppover igjen. I dag er det turistene som "Carreirosene", i sine hvite kledninger og stråhatter, kjører nedover 2 km av strekningen.[1]

Mellom 1893 og 1943 gikk de en jernbane mellom Funchal, Monte og helt opp til Terreiro da Luta (867 moh), "Monte Railway", som var en tannhjulbane. Banen hadde noen uhell og ble nedlagt under andre verdenskrig.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Monte strekker seg bokstavelig talt langs åsen i det nordøstlige hjørnet av kommunen Funchal, begrenset av dalen Ribeira de João Gomes og i vest av elvedalen Fundoa. Høyden er fra 300 til 1300 meter over havet og er preget av forskjellige klipper, utsiktspunkter, kløfter og vannkanaler.

Gondolbanen
Gondolbanen går over Funchal til Monte
Jernbanen fra Funchal til Monte

Den flotte utsikten har gjennom årene resultert i bygging av mange boliger og bygninger, enkelte på steder som er på grensen til uforsvarlige. Denne byggingen har ødelagt de naturlige skogkledde områdene, noe som fører til at vannet får muligheten til å grave, noe som igjen kan resultere i naturkatastrofer, som for eksempel gjørmeskredene i 2010, som forårsaket død og skade for mange i Monte. På samme måte har det varme, tørre klimaet om sommeren gjort skogene i området utsatt for skogbranner. [2][3]

Turisme[rediger | rediger kilde]

Monte er meget populært hos turistene. Gondolbanen som starter på Parque Almirante Reis helt nede ved havnen i Funchal frakter folk opp til Monte, den er 3,7 km lang og har en høydeforskjell på 560 meter. Det går også en gondolbane fra Monte til den botaniske hagen.

Monte er kjent for sine eldre hager og grønne rom, med eksotiske planter og blomster, noen hager er åpne for publikum.

Kirken Igreja de Nossa Senhora do Monte er besøkt av mange.

Turistene ønsker ofte en sledetur med "carros de cesto", dette er noe helt spesielt for Monte og som det reklameres med i reklamer for Madeira.[4][5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Carreiros do Monte - Monte Toboggan Wicker Sledges». www.carreirosdomonte.com. Arkivert fra originalen 14. august 2021. Besøkt 24. februar 2021. 
  2. ^ «Monte». www.madeira-web.com (engelsk). Besøkt 24. februar 2021. 
  3. ^ Sundland, Kjersti (16. desember 2020). «Funchal». Store norske leksikon. Besøkt 24. februar 2021. 
  4. ^ «Visit Funchal - Funchal is more tourism». www.visitfunchal.pt. Besøkt 24. februar 2021. 
  5. ^ «Site oficial do Turismo da Madeira». www.visitmadeira.pt. Besøkt 24. februar 2021. 
  6. ^ «Madeira Monte». www.discoveringmadeira.com (engelsk). Besøkt 24. februar 2021.