Northwold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Northwold
Northwold
Provinsiell georgiansk arkitektur i Northwold
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:King's Lynn and West Norfolk
Admin. grevskap:Norfolk
Seremon. grevskap:Norfolk
StatusLandsby (village)
Befolkning1 085 (2011)

Northwold (North forest, «Nordskogen»)[1] er en landsby og et verdslig sogn i distriktet King's Lynn and West Norfolk i Norfolk i England. Det verdslige sognet omfatter også grendene Whittington[2] ogLittle London. Landsbyen ligger 12 km nord for Brandon som også er den nærmeste jernbanestasjonen på jernbanelinjen Thetford til Ely, og ligger 153 km fra London. Den ligger rett nord for veien A134 mellom Thetford og King's Lynn, og ved elven Wissey. Ved folketellingen i 2011 har landsbyen og sognet en befolkning på 1085 innbyggere.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Northwold er nevnt i Domesday Book, men det finnes også spor etter bosetting fra neolittisk tid (bondesteinalderen). Landsbykirken St. Andrew er viet til apostelen Andreas, og er bygget i engelsk gotisk arkitektur, men de eldste delene er bygget tidligere, i begynnelsen av 1200-tallet.[4] Sakristiet, kirkekroppen, sideskipet og kirketårnet er fra 1300-tallet. Kirketårnet er bygget i flint, noe som er ganske vanlig på disse kanter. Under en oppussing på 1970-tallet fant man rester av veggmalerier under veggpussen fra kirkens eldste tid. Kirken har innvendige graver for flere lavadelige slekter.

Landsbyen er også kjent med flere andre kapeller, et tilhørende metodistkirken og som er tilegnet John Wesley, grunnleggeren av metodistkirken.

Dagens Northwold[rediger | rediger kilde]

Northwold og sognet er preget av jordbruk. Dette området i England er kjent for dyrking av sukkerroer, og området har flere fabrikker som produserer sukker. Det er svært få bedrifter i landsbyen, og mange velger å reise til større byer i nærheten for arbeid, da henholdsvis King's Lynn, Swaffham, Downham Market og Norwich.

Tidligere, før 9/11 var det også svært mange amerikanske soldater boende i landsbyen, disse jobbet ved den amerikanske flybasen ved Brandon. På grunn av terrorfrykt og for å øke sikkerhet blant amerikanske soldater, ble det vanlig å bli internert inne på selve basen. Tidligere hadde landsbyen flere puber, men i dag gjenstår kun puben The Crown.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Northwold», English Place-Name Society database. Nottingham University.
  2. ^ «History of Northwold in Kings Lynn and West Norfolk», A Vision of Britain through Time. Great Britain Historical GIS Project, Department of Geography, University of Portsmouth. 2009.
  3. ^ «Parish population 2011», Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics
  4. ^ Norris, J. A., red. (1988): «Northwold's Greatest Son – A Benedictine Monk» i: St Andrew Church, Northwold: Church History & Guide

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]