Nordsulawesisk hjortesvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordsulawesisk hjortesvin
Nordsulawesisk hjortesvin (B. celebensis)
Nordsulawesisk hjortesvin (B. celebensis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Babyrousa celebensis
Deninger, 1909
Norsk(e) navn: -
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Klovdyr
Familie: Svinefamilien
Slekt: Babyrosa
IUCNs rødliste:
sårbar
Habitat: terrestrisk, tropisk klima, regnskog
Utbredelse: Nord-Sulawesi
Underarter:

Nordsulawesisk hjortesvin (Babyrousa celebensis) er et klovdyr i slekten hjortesvin (Babyrousa). Dette dyret er bare kjent fra den nordligste delen (armen) av øya Sulawesi i Indonesia.

Det nordsulawesiske hjortesvinet ble tidligere regnet som en underart av B. babyrussa. Det er det mest tallrike av hjortesvinartene. Det har svært sparsom eller ingen behåring og de mest ekstreme hjørnetennene blant de tre artene som finnes. Dette er også den eneste av artene som lever i fangenskap.

Sørsulawesisk hjortesvin[rediger | rediger kilde]

Det finnes også en populasjon av hjortesvin helt i sørøst på Sulawesi. Denne blir i dag regnet som en underaret av B. celebensis og er kjent som sørsulawesisk hjortesvin eller Bola Batu hjortesvin (B. c. bolabatuensis). Kan hende er også dette hjortesvinet en egen art, men informasjonen om det er så sparsom at man ikke har kunnet konkludere med dette nå. Det ble opprinnelig regnet som en underart til B. babyrussa, på linje med de andre, men når disse ble omklassifisert som egne arter ble det plassert som en underart til B. celebensis.

Annet[rediger | rediger kilde]

Tidligere fantes det hjortesvin over hele Sulawesi, men i dag er det bare kjent at det nordsulawesiske hjortesvinet finnes på den nordlige armen av øya. Det finnes imidlertid også hjortesvin i sentrale størk av Sulawesi, men disse er så lite tilgjengelig at forskerne ikke vet om det er nordsulawesisk hjortesvin eller en annen art eller underart. En skalle som ble funnet ved Kulawi, sentralt på øya, skiller seg imidlertid fra andre hjortesvin gjennom blant annet å være spesielt smal og gjennom å ha en underkjeve bestyrket med forholdsmessig lange premolarer. Sammenlignet med de andre hjortesvinene mente noen forskere at skallen var mest lik Malenge hjortesvinets, men de understreket at mer data er nødvendig for å kunne trekke noen sikre konklusjoner. I den sørlige sentrale delen av Sulawesi er det også gjort funn av en gåtefull hjortesvinskalle, som hverken passer med Kulawiskallen eller andre kjente hortesvinskaller.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.