Nordsjøløypa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veiskilt fra Glesvær mot TelavågSotra
Nordsjøløypa (EuroVelo 12) per mai 2009

Nordsjøløypa – North Sea Trail er navnet på et nettverk av vandreruter i 26 norske, svenske, danske, tyske, nederlandske, engelske og skotske regioner. Tilsammen er det opparbeidet mer enn 6 000 km vandringsled. I Norge er det seks fylker som står sammen for å fremme kystvandring[1].

Arbeidene startet opp i 2003, og er delvis finansiert av EUs Interreg IIIb Nordsjøprogram. Prosjektet blir avsluttet i 2007. En rekke nye og tidligere eksisterende turveier langs Nordsjøkysten inngår i nettverket av stier. Det er naturlig nok mange forskjellige naturscenerier langs stiene, og det er noe av poenget; Nordsjøkystens særegne landskaper («the many faces of the North Sea»).

Gjennom informasjon på ulike måter skal besøkerne oppdage det som kjennetegner hvert av landskapene og historien, det som skiller dem fra hverandre og det som gir dem en felles Nordsjøkultur. Et viktig mål er å forbedre tilgangen til mange kulturminner slik at turistnæringene kan tilføres ekstra verdi til opplevelsen av løypa, som stadig er under utvikling.

I Norge har mange turlag arbeidet med tilrettelegging og utbedring av gamle stier, og arrangerer noen turer med følge. Løypene er imidlertid merket slik at det ikke skal være for vanskelig å gå på egen hånd. De viktigste opplysningene er der satt opp informasjonstavler om[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hjemmeside». Besøkt 21. april 2020. 
  2. ^ Trond J. Hansen (10. januar 2017). «Nordsjøløypa – noe å gå på». www.viover60.no.