Nordseter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om Nordseter i Innlandet. For å lese om Nordseter i Oslo, se her.
Nordseter
LandNorges flagg Norge
KommuneLillehammer
Høyde o.h.850 meter
Kart
Nordseter
61°10′18″N 10°37′54″Ø

Nordseter fjellkirke fra 1964 tilhører Nordre Ål sokn og er bygd på dugnad av menigheten og folk med tilknytning til Nordseter

Nordseter er en bygd og tidligere setergrend i Lillehammer kommune i Innlandet fylke som ligger 850 moh. og 14 km fra Lillehammer sentrum.[1]

Natur, bebyggelse og aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Stedet er preget av skogstrekninger, fjellvidder og fiskevann.[1] Det tradisjonelle seterlivet med ku og geiter har opphørt på Nordseter, men sauene og kuene fra Lillehammer beiter fortsatt her. Turistbedriftene på Nordseter vil utvikle tilbud på grunnlag av naturbaserte aktiviteter og ønsker å bevare stedets preg av fred og ro.[1] Nordseter har preparerte skiløyper i både skog- og fjellterreng.

Sommerstid er fjellet tilgjengelig både på sykkel, til fots og på hesteryggen. Området er velegnet for tursykling. Det arbeides kontinuerlig med å opprettholde og bedre fisket i fjellvannene.[1] Nordseters karakter skiller seg fra alpinsentra ved å være utgangspunkt for turgåere, sommer som vinter, i variert og ikke minst stille natur. Dette er påpekt i «Kommunedelplan for fysisk aktivitet og naturopplevelse 2005–08». Utvikling av nye publikumstilbud på Nordseter bør underordnes stedets profil med forholdsvis beskjedne dimensjoner på bygningsmassen.

Nordseter har hoteller (deriblant Lillehammer Fjellstue), fjellkirke og servicesenter. Overnattingskapasiteten er 900 senger ved hoteller og hytter. Dessuten ligger ca 500 private hytteeiendommer her. Det er flere daglige avganger med buss til og fra Lillehammer, og med egen bil tar det ca 15 minutter ned til Lillehammer sentrum.

Fylkesvei 311 (Nordsetervegen) fra Lillehammer postkontor ender ved Nevra høyfjellsleiligheter på Nordseter.

Historiske bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]