Nordmøre Interkommunalt Politisk Råd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nordmøre Interkommunalt Politisk Råd er et interkommunalt politisk råd og samarbeidsorgan (IKS) for kommuner i landskapet Nordmøre. Regionrådet ble etablert den 20. september 1990 under navnet Ordfører- og Rådmannskollegiet for Nordmøre (ORKidé) for å samordne planlegging og engasjement i regionen, og det har utviklet seg til å bli et interkommunalt samarbeid på en rekke fagområder.

Regionrådet har sin besøksadresse i Kongens plass 1 i Kristiansund. Det omfattet til å begynne med alle kommunene i det tidligere Nordmøre fogderi.

Per januar 2021 omfatter Nordmøre IPR kommunene Aure, Averøy, Gjemnes, Kristiansund, Smøla, Sunndal, Surnadal og Tingvoll i Møre og Romsdal fylke. Aure og Surnadal kommuner er i tillegg medlem av Interkommunalt politisk råd for Trøndelag sørvest – Lakseregionen (tidligere Orkdalsregionen IPR).[1]

Regionrådet omfattet opprinnelig også kommunen Frei før denne ble innlemmet i Kristiansund i 2008; Eide før denne gikk sammen med Fræna til nye Hustadvika kommune som er en del av Romsdal Interkommunalt Politisk Råd, Rindal, som gikk til Trøndelag i 2019 og er en del av IPR Trøndelag sørvest; og Halsa, som gikk sammen med Hemne og deler av Snillfjord til nye Heim kommune i Trøndelag og er en del av IPR Trøndelag sørvest.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]