Nobina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nobina AB
Nobina AB
Organisasjonsform Aksjeselskap
Etablert 1997
Hovedkontor Solna
Bransje Kollektivtransport
Antall ansatte 7 212
Omsetning 7,2 mrd. kr (2013)
Nettside www.nobina.com

Nobina AB (tidligere Concordia Bus) er et svensk busskonsern og blant Europas største innenfor sine tre hovedvirksomhetsområder, kollektiv busstrafikk, ekspressbuss og turbuss. Nobina er Nordens største busselskap med ca. {{formatnum:7000[[ medarbeidere og 4 000 busser i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Hovedkontorer ligger i Stockholm.

Nobina transporterte i 2007 omtrent 280 millioner passasjerer og hadde 9 000 ansatte.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Nobina ble grunnlagt i 1997 ved at daværende Concordia Bus kjøpte opp Swebus fra Stagecoach. Den 1. desember 2009 ble det gjennomført et navnebytte på samtlige selskaper i konsernet med unntak av Swebus Express, som isteden avskaffat ordet Express i sitt navn og ble det nye Swebus AB.[2]

I Norge går historien tilbake til Ingeniør M.O. Schøyens Bilcentraler AS (SBC), som ble etablert i 1921. Selskapet opprettet første året seks nye busslinjer langs aksen Drøbak-Kristiania-Hønefoss. De neste årene fortsatte selskapet å etablerte nye ruter, i samarbeid med andre selskaper. Samarbeid i Oslo og Akershus var en grunnleggende strategi for selskapet. I 1973 ble Stor–Oslo Lokaltrafikk AS etablert.

I 1936 var SBC en av initiativtakerne til etableringen av A/S Larvik Fredrikshavnferjen. Etter 50 år solgte SBC sine aksjer i Larvik Fredrikshavnferjen.

SBC utviklet seg, under Schøyen Gruppen, etter hvert til å bli Norges største busskonsern. På grunn av omstrukturering i rutebilbransjen har andre selskaper tatt over denne posisjonen. Selskapet tapte anbudskampen om alle sine busslinjer i Oslo i 2004 og 2007.

Schøyen Gruppen etablerte Concordia Bus, som først var et datterselskap av SBC. Fra 1. juli 2007 endret firmaet navnet til Concordia Bus Norge og inngikk som datterselskap i Concordia Bus.

Fra 1. desember 2009 skiftet selskapet navn fra Concordia Bus til Nobina.

Datterselskaper[rediger | rediger kilde]

  • Nobina Norge – opererer på Østlandet og i Hordaland fylke, samt i Tromsø by.
  • Nobina Finland – har ca. 360 busser hovedsakelig i området i og rundt Helsingfors. Concordia Bus Finland har en markedsandel på ca. 31% i hovedstadsområdet og ca. 4% på landsbasis.
  • Nobina Danmark
  • Nobina Sverige (Swebus) – driver kontraktbasert persontransport med buss. Swebus har ca. 2 800 busser og en markedsandel på ca. 35% i Sverige.
  • Swebus Express – opererer et nett av ekspressbusslinjer i Sverige. Swebus Express har ca. 100 busser hovedsakelig i den sørlige delen av Sverige og har en markedsandel på ca. 50% av ekspressbussmarkedet.

Nobina Norge[rediger | rediger kilde]

Nobina Norge AS er et av de største norske busselskap, med omtrent 15 millioner reisende årlige, de har bussruter i Akershus, Hedmark, Hordaland, Oppland, Vestfold, Østfold og Troms. Nobina Norge ble, i januar 2012, tildelt oppdraget for å kjøre buss i Oslo vest. Selskapet har omtrent 1000 ansatte og omsetter for over 600 millioner kroner[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.concordiabus.no - besøkt 27. april 2008
  2. ^ Nobina Historik
  3. ^ www.nobina.com – Concordia Bus blir Nobina – besøkt 11. desember 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]