Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Artikkelen inngår i serien om

Nobelprisen

Nobel prize medal.svg
Alfred Nobel

Fred

Fysikk

Kjemi

Litteratur

Medisin

Prisen i økonomi til minne om Alfred Nobel

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet er en komité som velger vinneren av Nobelprisen i fysiologi eller medisin.[1] Den består av 50 professorer i medisin ved Karolinska Institutet i Stockholm. Komitéen er selvsupplerende, det vil si den velger selv et nytt medlem når en plass er ledig.

Opprinnelig var alle professorer ved Karolinska Institutet medlemmer av forsamlingen som utpekte mottageren av Nobelprisen i fysiologi eller medisin, og denne forsamlingen ble til dels også kalt Nobelforsamlingen. I 1977 ble Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet etablert som en formell privat organisasjon. Begrunnelsen var at Karolinska Institutet er et statlig universitet mens Nobelprisen er en privat pris, og man ønsket å unngå at saksbehandlingen skulle være underlagt lover som gjelder offentlig forvaltning.[trenger referanse] Fram til 1984 var fortsatt alle professorer medlemmer av forsamlingen, men i 1984 ble antallet begrenset til 50.

Saksforberedelsene foretas av underutvalget Karolinska Institutets Nobelkommitté, mens Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet foretar beslutningen om pristildeling ved valg. Beslutningen om årets prisvinner kunngjøres på første mandag i oktober.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nobelförsamlingen utser pristagarna i fysiologi eller medicin Arkivert 11. oktober 2011 hos Wayback Machine., Karolinska Institutet.
  2. ^ History, Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]