Ninette de Valois

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ninette de Valois
Ninette de Valois, 1914.jpg
Ninette de Valois 16 år gammel
Født Edris Stannus
6. juni 1898
Baltiboys, Wicklow, Irland
Død 8. mars 2001 (102 år)
Barnes, England
Ektefelle Arthur Connell
Yrke Koreograf, danser og regissør
Nasjonalitet Irland
Utmerkelser ridder av Æreslegionen, Laurence Olivier Award, kommandørdame av Order of the British Empire, Erasmusprisen
Aktive år 1900-årene – 1990-årene
IMDb IMDb


Ninette de Valois (født 6. juni 1898 i Baltiboys i Wicklow i Irland, død 8. mars 2001 i Barnes i England) var en irsk danser, lærer, koreograf og regissør av klassisk ballett. Hun danset profesjonelt ved Sergej Djagilevs Ballets Russes og bosatte seg senere i England. Hun er mest bemerket for å ha etablert Royal Ballet, en av de fremste ballettensemble på 1900-tallet og en av de ledende ballettensembler i verden idag. Hun etablerte også Birmingham Royal Ballet og Royal Ballet School. Som en av grunnleggerne av moderne britisk ballett er hun høyt ansett som en av de mest innflytelsesrike personlighetene i ballettens historie.

De Valois fikk i 1950 Æreslegionen for sine kulturelle innsatser, året etterpå ble hun utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire. Hun ble derigjennom opphøyet i ridderstanden og fikk rett til å føre tiltaleformen Dame foran sitt navn. de Valois ble også tildelt Order of Merit og ble utnevnt til medlem av Order of the Companions of Honour.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)Det er mer informasjon som kan hentes fra de andre wikiene.