Klassisk ballett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klassisk ballett er den mest kjente ballettstilen og legger vekt på å øve de klassiske ballettposisjonene. Den danses både alene, med en partner «pas de deux», eller det kan være en stor gruppe som danser sammen, som kalles «corps de ballet». Kvinnelige ballettdansere på avansert nivå danser på tåspiss, men de som er yngre, eventuelt dårligere trent danser på flate myke sko. Gutter og menn danser ikke på tåspiss – mannlig ballettdans er maskulin (tross manges vrangforestillinger), og visse teknikker og trinn er forbeholdt jentene. Vanligvis begynner jenter som danser ballett med tåspissdans når de er rundt 13 år gamle.

Det vanlige treningantrekket for jenter er ballettdrakt (body) med en halvtynn strømpebukse under, og eventuelt med mer varmende tøy over. Det klassiske korte tyllskjørtet kalles tutu, og brukes bare i forestillinger. Gutter trener som oftest i tykke svarte eller marineblå tights/trikot uten fot, hvite sokker og T-skjorte. Gutter kan også bruke kort ballettdrakt (body), men til forskjell fra jentene har de da alltid tightsen utenpå drakten. Under tightsen/ballettdrakten bruker større gutter gjerne et dansebelte/susp, dvs en tykk elastisk stringtruse med godt hold. Gutter kan også bruke tights med fot/strømpebukser, men vanligvis bare på scenen.

Ballettposisjonene har forskjellige navn og gjelder både ben og armer. 1. posisjon: hendene er mot hverandre i form av en sirkel og i høyde med navlen. Hælene er også sammen, men i form av en bred "V" ut mot begge sidene.

Klassisk ballett er fin og krevende trening også for gutter. Tidligere tiders motforstillinger mot at gutter danser ballett er i ferd med å gi seg.

Et ballettkompani er en gruppe hvor profesjonelle danser sammen, ofte tilhører kompaniene en opera. Noen kjente ballettkompanier er Bolsjoj-balletten, Royal Ballet og American Ballet Theatre.