Nils Landgren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nils Landgren
Nils Lennart Landgren
Nils Landgren.jpg
Født 15. februar 1956 (59 år)
Degerfors, Sverige
Yrke Musiker
Statsborger Sverige
Sjanger Jazz, R&B, Funk, Rock, soul, hip hop
Instrument Trombone
Aktive år 1978 - Nå
Nettsted nilslandgren.com/

Nils Landgren (født 15. februar 1956) er en svensk funk- og jazztrombonespiller.

Landgren studerte klassisk trombone ved musikkskolen i Karlstad og ved universitetet i Arvika mellom 1972 og 1978. Etter å ha møtt folkejazzpionéren Bengt-Arne Wallin og trombonisten Eje Thelin ble Nils overbevist om å begynne med improvisasjon og utvikling av sin egen stil.

Etter skolegangen flyttet Nils til Stockholm for å jobbe som en profesjonell trombonespiller. Han dro snart ut på spilletur med den store svenske popstjernen Björn Skifs. Thad Jones inviterte Landgren i 1981 til å bli med som førstetrombonist i hans nye storbandprosjekt «Ball of Fire». Siden den gang har Nils Landgren vært like mye innom de fleste musikkstiler som jazz, rock, soul, hip hop og storband sesjoner. Han har spilt for storheter som ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Bernard Purdie, Wyclef Jean og Herbie Hancock.

I 1983 ble debutalbumet Planet Rock sluppet, etterfulgt av Streetfighter i 1984, You are my nr 1 i 1985, Miles from Duke med Bengt-Arne Wallin i 1987, Chapter Two 1 i 1987, Chapter two 2 og Follow your heart i 1989. Mellom 1985 og 1987 var Nils med som skuespiller, sanger, trombonist og danser i over 360 forestillinger av den store svenske stykket SKÅL samt at han var med i flere TV-filmer som skuespiller.

I 1992 ble de første framføringene og opptakene av Nils Landgren sin «Unit» utført. Hans gjennombrudd utenfor Skandinavia skjedde i 1994 på Jazz Baltica-festivalen i Salzau, Tyskland. Det var her «Unit» ble omdøpt til «Funk Unit». Albumet Live in Stockholm ble sluppet dette året og var grunnlaget for samarbeidet med Siegfried Loch og hans oppstartslabel ACT.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]