Nils Landgren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Landgren
Nils Lennart Landgren
Nils Landgren.jpg
Født15. februar 1956 (63 år)
Degerfors, Sverige
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Sverige
Musikalsk karriere
SjangerJazz, R&B, Funk, Rock, soul, hiphop
InstrumentTrombone
Aktive år1978 - Nå
PlateselskapACT
Nettstednilslandgren.com/

Nils Landgren (født 15. februar 1956) er en svensk funk- og jazztrombonespiller.

Landgren studerte klassisk trombone ved musikkskolen i Karlstad og ved universitetet i Arvika mellom 1972 og 1978. Etter å ha møtt folkejazzpionéren Bengt-Arne Wallin og trombonisten Eje Thelin ble Landgren overbevist om å begynne med improvisasjon og utvikling av sin egen stil.

Etter skolegangen flyttet Nils til Stockholm for å jobbe som en profesjonell trombonist. Han dro snart på turné med den svenske popstjernen Björn Skifs. Thad Jones inviterte Landgren i 1981 til å bli med som førstetrombonist i hans nye storbandprosjekt, «Ball of Fire». Siden den gang har Nils Landgren vært like innom de fleste musikkstiler; jazz, rock, soul, hiphop og storband-sesjoner. Han har spilt med ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Bernard Purdie, Wyclef Jean og Herbie Hancock.

I 1983 ble debutalbumet Planet Rock utgitt, etterfulgt av Streetfighter i 1984, You are my nr 1 i 1985, Miles from Duke med Bengt-Arne Wallin i 1987, Chapter Two 1 i 1987, Chapter two 2 og Follow your heart i 1989. Mellom 1985 og 1987 var Landgren med som skuespiller, sanger, trombonist og danser i over 360 forestillinger av det svenske stykket SKÅL samt at han var med i flere TV-filmer som skuespiller.

I 1992 ble de første framføringene og opptakene av Nils Landgren sin «Unit» gjennomført. Hans gjennombrudd utenfor Skandinavia skjedde i 1994 på Jazz Baltica-festivalen i Salzau, Tyskland. Det var her «Unit» ble omdøpt til «Funk Unit». Albumet Live in Stockholm ble gitt ut dette året og var grunnlaget for samarbeidet med Siegfried Loch og hans label ACT.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]