Nikolas V (motpave)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  • For Nikolas V, pave fra 1447 til 1455, se Nikolas V
Pave Nikolas V kroner Lufvig IV.

Nikolas V (født Pietro Rainalducci ca. 1275, død 16. oktober 1333) var italiensk motpave fra 12. mai 1328 til 25. juli 1330, mens pave Johannes XXII satt i Avignon. Han var den siste motpaven innsatt av den tysk-romerske keiseren.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Rainalducci ble født i Corvaro, et gammelt befestet sted nær byen Rieti i Lazio. Etter å ha skilt seg fra sin kone i 1310 sluttet han seg til Fransiskanerordenen, og ble berømt som predikant.[trenger referanse]

Han ble utpekt til pave, gjennom innflytelsen til den ekskommuniserte keiseren Ludvig IV av Bayern, av en samling prester og legmenn, og ble innsatt i Peterskirken i Roma 12. mai 1328 av biskopen i Venezia. Etter å ha vært fire måneder i Roma, trakk han og Ludvig IV seg tilbake til Viterbo og deretter til Pisa, der han ble voktet av den keiserlige presten. 4. februar 1329 ledet Nikolas V en bisarr seremoni i domkirken i Pisa, der en strådukke av Johannes XXII ble fordømt, avsatt og overlevert til de verdslige myndighetene.[trenger referanse] Nikolas V ble ekskommunisert av Johannes XXII i april 1329, og måtte søke tilflukt hos greve Boniface av Donoratico nær Piombino. Etter å ha fått løfte om nåde, ga han en syndsbekjennelse først til erkebiskopen av Pisa og så til Johannes XXII i Avignon 25. august 1330. Paven ga ham absolusjon.

Han tilbragte resten av sitt liv i husarrest i pavepalasset i Avignon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]