Nikolaikirken i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nikolaikirken var en kirke i middelalderens Oslo. Den lå i det området som nå betegnes som Sørenga, like vest for Clemenskirken og nordøst for kongsgården, omtrent der Østfoldbanen går i dag.

Kirken var viet til Nikolas av Myra. Den er omtalt i et brev fra 1297 der det fremgår at det området som nå kalles Bekkelaget, tilhørte Nikolaikirkens sogn.[1] Få detaljer er kjent om kirkens utseende, for eksempel om den hadde tårn, men det antas at den var liten.

Kirken skal ha ligget i ruiner mot slutten av 1500-tallet. Ved arkeologiske utgravninger i 1877 ledet av Peter Andreas Blix ble det funnet murrester fra en steinkirke samt graver, og dette er senere identifisert som Nikolaikirken av Gerhard Fischer.[2] I dag er det ingen synlige rester på stedet,[3] men under utgravningen av Follobanen ble det funnet skjeletter fra mennesker som trolig led av spedalskhet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Schia (1995), s. 38. Schia tar riktignok forbehold når det gjelder brevets autentisitet.
  2. ^ Se f.eks. Riksantikvarens Kulturminnesøk.
  3. ^ Et bilde i Bulls bok gir seg ut for å vise Nikolaikirken, men viser etter alt å dømme Clemenskirken.
  4. ^ NIKUs arkeologiblogg: Episode 1 Arkivert 3. oktober 2016 hos Wayback Machine. og Episode 2 Arkivert 3. oktober 2016 hos Wayback Machine. om analyser av skjeletter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]