Sørenga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′17,939″N 10°45′56,599″Ø

Sørenga Oslo.jpg
Se også Sørengautstikkeren

Sørenga er et historisk område i Gamlebyen i Oslo. Det ligger innafor Oslos arkeologiske grense der Riksantikvaren har førstelinjeansvar.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Sørenga avgrenses av Oslofjordens Bispevika i vest, av Bispegata og Oslo torg i nord, og av det tørrlagte løpet for Alnaelva i sør og øst. Oslo byleksikon på sin side definerer det som «området mellom Bispevika (Sørengkaia) og Østfoldbanen».

Det grenser dermed til Bjørvika i nordvest, Sørengautstikkeren i sørvest, Grønlia i sør, Loenga i sørøst, rest-Gamlebyen i øst og nordøst, og jernbaneområdene i nord.

Historie og bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Middelalderen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Middelalderbyen Oslo

Sørenga er særlig kjent for Middelalderparken som blant annet inneholder ruiner av Oslos eldste kongsgård, Mariakirka, Klemmetskirka (i følge professor i historie, Knut Helle, nevnes Klemmetskirka som Clemenskirken, men på folkemunne foretrekker man å kalle kirken Klemmetskirka). De gamle veiløpene Klemmetsallmenninga, Vestre strete og Østre strete – delvis synlig også i dag – løp/løper over Sørenga.

På Sørenga, nærmere bestemt i tilknytning til Klemmetskirka, ble det etablerte bystruktur allerede rundt år 1000. Den gangen var «Oslo» navnet på området, dvs. «sletta under åsen» (Ekebergåsen), ev. «gudesletta». Forøvrig blir «Øra» brukt i middelalderkildene vedr. den sørligste delen av Sørenga. Det tilføyes at Vestre strete også kalles «Eyrastrete» i middelalderkilder, dvs. «veien ut til / over øra».

Etter bybrannen[rediger | rediger kilde]

«Sørenga» som navn på området skriver seg fra etter 1624: I kjølvannet av at Christian IV tvangsflytta Osloinnbyggerne til vestsida av Bjørvika etter storbrannen i 1624, ble det gamle byområdet gjort til ladegård for garnisonenfestningen, altså en del av slottsmarkene. Oslo Ladegård kjøpte så området på slutten av 1700-tallet, og byområdet sør for Bispegata og Oslo torg ble da "Opsloe Ladegårds søndre Æng".

1860–2000[rediger | rediger kilde]

Kart over Bjørvika fra 1917

I 1860 kjøpte Norges statsbaner Sørenga for å legge jernbane her og på Loenga (naboområdet i sør, adskilt av det gamle elveløpet til Alna) hvor man i dag finner godstogstoppet Loenga stasjon.

Kaianlegget Sørengkaia (naturlig nok ved Fjorden, på østsiden av Bispevika) ble bygd i perioden 1906-16, mens Sørengautstikkeren, som var en forlengelse av denne, ble bygd i perioden 1961-71. E18 ble lagt nord-sør like ved fjorden, og området var dermed blitt et transport- og godsområde.

2000–tallet[rediger | rediger kilde]

De siste årene er det gjort mange vedtak om å endre dette. Middelalderparken ble anlagt i år 2000 på de gamle områdene til jernbanen, Oslo Middelalderfestival og Øyafestivalen er av de årlige begivenhetene som finner sted her. Siden har også planene om Fjordbyen inkludert Sørenga som en del av planområdet for Bjørvika. E18 og havnevirksomheten på Sørengkaia og utstikkeren blir flyttet, og i stedet skal det bygges boliger her. Denne utbyggingen medfører at bebyggelsen til det nye Bjørvika-strøket "sluker" denne delen av Sørenga (omtrent halve området), samtidig som mange har begynt å regne den andre halvparten (med middelalderparken og andre historiske bygninger) som en del av Gamlebyen. Dette gjør at den fremtidige Kong Håkon 5.s gate blir betraktet som grensen mellom fremtidens Bjørvika og Gamlebyen, og at Sørenga blir mest kjent som navnet på utbyggingen på Sørengautstikkeren, som før boligutbyggingen ble brukt til,lagring av containere. Denne bebyggelsen har adresse Sørengkaia (7–119, 60–144).[1]

I november 2007 solgte HAV Eiendom AS – som ligger under Oslo Havn – utstikkeren for 940 millioner kroner til Sørenga Utvikling KS. Totalt utbyggingsvolum er vedtatt til rundt 80 000 m² (T-BRA), hvorav 90% er avsatt til boliger. Byggingen av første trinn startet høsten 2009, og de første beboerne flyttet inn i 2011. Utbyggingen er planlagt ferdig i 2019. Sørenga inngår i planene for Havnepromenaden fra Frognerkilen til Alnas utløp, som ble vedtatt i 2008. Promenaden vil gå langs sjøkanten rundt utstikkeren.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oslo kommunes bydelsoversikt
  2. ^ Havnepromenaden i Oslo. Forslag til prinsipp- og strategiplan. Utarbeidet av Rodeo Arkitekter AS og White Arkitekter AB. Fjordbykontorets hjemmeside, 18. november 2013, pdf, side 145 (besøkt 13. desember 2013)


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sørenga – bilder, video eller lyd