Niflekkpraktbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Niflekkpraktbille
Nomenklatur
Buprestis novemmaculata
Linnaeus, 1767
Populærnavn
niflekkpraktbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamiliePraktbiller
UnderfamiliePraktbiller (Buprestinae)
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: Holarktis
også i Norge.

Niflekkpraktbille (Buprestis novemmaculata) er en nokså stor bille som tilhører familien praktbiller (Buprestidae). Arten finnes i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (12–18 mm), mørk praktbille med litt matt metallglans. Antennene er omtrent så lange som hode og thorax til sammen. Pannen er hovedsakelig gul med noen små, svarte flekker. Pronotum er ganske grovt og tett punktert, gjerne litt mattere enn hos de andre Buprestis-artene, gult foran på sidene. Dekkvingene har regelmessige, dypr punktstriper og fire par uregelmessige, gule flekker. De er forholdsvis grovt punktert mellom punktstripene og ikke særlig blanke. Undersiden av bakkroppen har varierende gule flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i døde eller sterkt stressede bartrær, både furu, gran og lerk. Hunnene legger også egg på nyfelt tømmer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i hele Europa bortsett fra Island, De britiske øyer og Be-Ne-Lux-landene. Den finnes også i Nord-Afrika, i det nordlige Asia og i Nord-Amerika. I tillegg er arten innført til Australia og Chile der den lever på bartrær i plantasjer. I Norge er den ganske sjelden, og den er listen som Sterkt truet (EN) i Norsk rødliste for arter.[2]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  2. ^ a b Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av niflekkpraktbille Buprestis novemmaculata som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]