Niels Petersen Juul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Niels Petersen Juul
Født1750Rediger på Wikidata
Død1808Rediger på Wikidata
Frederikshald
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
VåpenartHæren
Militær gradOberst

Niels Petersen Juul (født 1750 i Danmark, død 1808 i Fredrikshald) var en norsk offiser og fungerende kommandant ved Fredriksten festning.

Juul ble kadett allerede i 1760. I 1787 ble han beordret som premierløytnant ved Danske Livrægiment til Fods, deretter forfremmet til kompanisjef ved Onsøske compagnie av 1. Smaalenske Nationale Infanterie-rægiment. I 1801 ble han major og kommandant for 2. Nationale Batallion af Søndenfieldske Infanterie-rægiment. I 1805 ble han oberstløytnant og nestkommanderende ved Fredriksten. Øverstkommanderende, prins Christian August, var formelt også sjef for festningen, men i hans fravær – som kunne strekke seg over lange perioder ‒ var det Juul som var kommandant på festningen.

Under krigen i 1808, da den svenske venstre fløy rykket inn i Enningdal, fikk Juul ordre av Christian August å organisere et motangrep. Juul var da for syk til å lede troppene på egen hånd, men han planla et dristig angrep som ble utført under ledelse av kaptein Arild Christopher Huitfeldt.[1] De norske soldatene overrasket den svenske hovedstyrken i angrepet mot Prestebakke kirke, og slo svenskene helt ut.

Som belønning for det vellykkede angrepet ble Juul forfremmet til oberst og tildelt Dannebrogordenen, men han var allerede da dødssyk, og døde senere samme høst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forstrøm, O. (1990). Fredrikshald i 250 aar. Henr. Køhn. s. 190. ISBN 8299213703.