Hopp til innhold

Christian August

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christian August
Christian August som kronprins av Sverige.
Født9. juli 1768
Augustenborg slott
Død28. mai 1810 (41 år)
Kvidinge hede i Skåne
BeskjeftigelseGeneral og stattholder i Norge og kronprins av Sverige
Embete
FarFrederik Christian I av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg
Karl II (adoptivfar)
MorCharlotte Amalie Wilhelmine av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Pløn
Søsken
NasjonalitetDansk
GravlagtRiddarholmskyrkan
Medlem avKungliga Vetenskapsakademien
UtmerkelserSerafimerordenen
Storkommandør av Dannebrogordenen (1808)
Våpenskjold
Christian Augusts våpenskjold

Christian August, prins av Augustenborg (født 9. juli 1768, død 28. mai 1810). Han var den tredje sønnen til hertug Frederik Christian av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg og hertuginne Charlotte Amalie Vilhelmine av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Pløn og bror av Fredrik Kristian II av Holstein-Augustenburg.

Christian August ble utnevnt til generalmajor, sjef for det søndenfjeldske regiment og kommandant på Fredriksten festning den 10. juni 1803. Da København kapitulerte i 1807 ble han utnevnt til sjef for den norske regjeringskommisjonen av 24. august, sammen med stiftamtmann Gebhard Moltke, justitiarius Enevold de Falsen og amtmann Marcus Gjøe Rosenkrantz.

Prins Christian Augusts monument på Bygdøy i Oslo ble reist på initiativ av Frederik av Hessen i 1810. Minnesmerket er et kulturminne.

Denne regjeringskommisjonen styrte i praksis Norge på egen hånd under den britiske flåteblokaden fra 1807 til 1809. Christian August ledet forsvaret av Norge da Sverige innledet sitt felttog i 1808.

29. desember 1809 ble han valgt til tronfølger i Sverige og forlot Norge 7. januar 1810. Avskjeden med ham ble storslagent markert i Christiania. Selskabet for Norges Vel ble stiftet i forbindelse med prinsens avreise.

Sin siste dag i Norge tilbrakte han på Rød herregård i Halden som gjest hos Carsten Tank d.y. I hagen skrev han på fjellveggen innskriften «C. A. Norges Ven», en innskrift som senere ble hugget inn i fjellet med en kongekrone over. Denne er den dag idag synlig og oppmalt i hagen på herregården.

Christian August ble adoptert av kong Carl XIII i Sverige og tok navnet Carl August. Han fikk imidlertid ikke satt sitt preg på styret i sitt nye hjemland ettersom han døde allerede i slutten av mai samme år.

Han styrtet av hesten under en tropperevy på Kvidinge hede, rammet av hjerneslag. To dager senere ble han obdusert av sin lege Rossi samt tre professorer fra Lund, som fastslo at han hadde blitt rammet av slag. Til tross for dette spredde det seg raskt et rykte om at prinsen var blitt forgiftet. Anklagene ble først og fremst rettet mot de såkalte gustavianerne som man antok ville sette noen fra Gustav IIIs familie på tronen. Under prinsens begravelse ble riksmarskalk Axel von Fersen d.y. myrdet av pøbelen (i ettertid kjent som Fersenska mordet) som et resultat av ryktene.

Minnesmerker

[rediger | rediger kilde]

I 1810 ble det reist et minnesmerke over Christian August på Bygdøy i Oslo. På stedet prinsen døde ble det reist et minnesmerke tegnet av Carl Christoffer Gjörwell i 1826. Initiativtaker til dette var kong Karl Johan.

På Fredriksten festning i Halden ble det avduket en bauta i 1909 som minnes han som kommandant på festningen. Portrettmedaljongen er utført av J. Selmer Larsen.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forgjenger 
Ingen
Formann for den norske regjeringskommisjonen
18071809
Etterfølger
Forgjenger 
(ubesatt siden 1771)
Jacob Benzon
Stattholder i Norge
18091810
Etterfølger