Niels Lyhne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Niels Lyhne
Forfatter(e)Jens Peter Jacobsen
SpråkDansk
Utgitt1880

Niels Lyhne er en roman skrevet av den danske forfatteren Jens Peter Jacobsen som ble utgitt i 1880. Boken regnes for å være et av den nordiske naturalismens viktigste verk og knyttes gjerne til det moderne gjennombrudd litteraturen.

Historien skildrer hovedpersonen Niels Lyhnes liv. Sentralt står hans intellektuelle og sjelelige utvikling, og da særlig hans forhold til kristendommen.

En hel generasjon av norske diktere var svært opptatt av Jacobsen, fra Amalie Skram til Henrik Ibsen, Alexander Kielland og Sigbjørn Obstfelder.[1] Den tyske dikteren Rainer Maria Rilke var også en stor beundrer av Jacobsen og Niels Lyhne. I Brev til en ung dikter skriver Rilke følgende:

"Nu vil også 'Niels Lyhne' åpne seg for Dem, denne herlige og dype bok. Jo oftere man leser den, desto klarere synes alt å være til stede: fra livets sarteste dufter til den fulle smak av de tyngste frukter. Her er intet som ikke er forstått, grepet, erfart og erkjent som i erindringens sitrende efterklang. Ingen opplevelse er her for spe, den minste hendelse utfolder seg som skjebne, og skjebnen selv er som en vidunderlig bred vev hvori hver tråd blir ført av en uendelig varsom hånd og lagt ved siden av en annen og båret og fastholdt av hundre andre. De vil erfare den store glede å lese denne boken for første gang og De kommer til å gjennom dens utallige overraskelser som gjennom en ny drøm."[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Åse Marie Nesse, "Obstfelder og Rilke", i Obstfelder: Fjorten essays, red. Asbjørn Aarnes (Oslo: Aschehoug, 1997), 175.
  2. ^ Rainer Maria Rilke, Brev til en ung dikter (Oslo: Dreyer, 1969), 34.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Jacobsen, J.P. (1971). Niels Lyhne. [Oslo]: Cappelen.