Neunkirchen (Saarland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neunkirchen

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSaarlands flagg Saarland
DistriktLandkreis Neunkirchen
Postnummer66538–66540
Retningsnummer06821
Areal75,26 km²[1]
Befolkning46 882[2] (2022)
Bef.tetthet622,93 innb./km²
Høyde o.h.252 meter
Nettsidewww.neunkirchen.de
Politikk
OrdførerFriedrich Decker (SPD)
Posisjonskart
Neunkirchen ligger i Tyskland
Neunkirchen (Saarland)
Neunkirchen
Neunkirchen (Tyskland)
Kart
Neunkirchen
49°20′41″N 7°10′48″Ø

Neunkirchen er en by i Saarland i Tyskland. Det er den største byen og administrasjonsenter for distriktet Neunkirchen. Byen ligger ved elven Blies, omtrent 20 km nordøst for Saarbrücken. Neunkirchen er den nest største byen i Saarland. Byens navn kommer av uttrykket "Ved den nye kirken". I tidligere tider var byens økonomi i stor grad avhengig av områdets stål- og kullindustri. Ved bortfall av tradisjonell tungindustri har man også her opplevd en kraftig dreining mot en økonomi basert på service og handelsnæring selv om mindre industri fortsatt eksisterer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Overblikk over byen

De tidligste bosetningene i dette området er datert så langt tilbake som 700 f.Kr. Den eldste delen av byen er landsbyen Wiebelskirchen nord for byens sentrum. Landsbyen er registrert i skriftlig materiale så tidlig som 765 e.Kr og er dermed det eldste kristne navn i byen ("Kirche" betyr kirke). Navnet "Neunkirchen" er registrert første gang i 1281.

Neunkirchen tilhørte fyrstedømmet Nassau-Saarbrücken som oppførte to borger i nærheten. Disse borgene eksisterer ikke lenger, men ruinene etter en av dem er i dag synlig i en av byens parker.

Den berømte tyske poert, geologist og forfatter Johann Wolfgang von Goethe besøkte Neunkirchen og skildret borgene og stålverkene i området.

Neunkirchen fikk bystatus så sent som i 1922 etter å ha vært den største landsbyen i Preussen en tid.

10. februar 1933 eksploderte en stor gasstank ved byens stålverk og drepte 68 og skadet 190. Eksplosjonen forårsaket store skader, ikke bare på deler av stålverket, men også på et nærliggende boligområde og en skole. Det tok 9 måneder å reparere skadene og ulykken fikk oppmerksomhet verden over.

På grunn av stålverkene ble byen gjenstand for bombetokter fra de allierte under den 2. verdenskrig. I 1945 ødela et luftangrep omtrent tre fjerdedeler av byens sentrum. Selv i dag er det risiko for å komme over blindgjengere fra krigens dager.

10. september 1987 fikk byen besøk av Erich Honecker, Generalsekretær i Sozialistische Einheitspartei Deutschlands som kom for å besøke sin fødeby.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Det finnes spor etter kulldrift (dagbrudd) allerede fra 700 f.Kr. Den siste kullgruven ble stengt i 1968. Det første stålverket ble bygget i 1593 i Blies-dalen.

Familien von Stumm-Halberg, eiere av stålverkene fra 1806 har hatt meget stor innflytelse på byen og lokalpolitikken.

Som en følge av tilbakegangen for kull- og stålindustrien har byen opplevd tøffe tider med økende arbeidsledightet. Hoveddelen av stålverket ble stengt i 1982.

På de tidligere stålverksområdene er det i dag reist store shoppingsentre. Mesteparten av stålverket er jevnet med jorden. Kun enkelte deler er bevart og restaurert. Disse rommer i dag restauranter, puber og en kino.

Personer[rediger | rediger kilde]

Erich Honecker, Generalsekretær i Sozialistische Einheitspartei Deutschlands i Øst-Tyskland fra 1971–1989, og statssjef i Den tyske demokratiske republikk (DDR) fra 1976–1989, ble født i Neunkirchen i 1912 og flyttet senere til Wiebelskirchen, en lansby rett utenfor Neunkirchen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]