Neues Deutschland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Redaksjonsbygningen i Friedrichshain, Berlin.

Neues Deutschland (ND) er en dagsavis i Berlin med sosialistisk formål. Avisen var tidligere partiorganet for Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, det statsbærende kommunistpartiet i DDR.

Avisen ble etablert i 1946 og var et av kommunistpartiets viktigste redskaper for «agitasjon og propaganda». Konsentrasjonen av stoff knyttet til parti- og statsledelse var stor, og utgaven av 16. mars 1987 inneholdt hele 41 fotografier av Erich Honecker, den daværende generalsekretæren i kommunistpartiet.

Fra desember 1989 til 2007 tilhørte avisen SEDs etterfølger PDS.[1] 50 prosent av avisen tilhører nå Föderativen Verlags-, Consulting- und Handelsgesellschaft mbH – FEVAC som ligger under PDS etterfølger Die Linke[2], og resten eies av[3] Communio Beteiligungsgenossenschaft eG. Sjefredaktør er Jürgen Reents og utgiver er Lothar Bisky.

Før Tysklands gjenforening lå opplaget på rundt en million eksemplarer. Etter gjenforeningen falt opplaget raskt, men avisen eksisterer fremdeles. I 2007 lå opplaget på 42 814 eksemplarer.

Avisen har lokaler i Berlin og er samlokalisert med organisasjonen «Gesellschaft zur Rechtlichen und Humanitären Unterstützung», som består av tidligere DDR-funksjonærer, NVA-offiserer og Stasi-ansatte. Det produseres to utgaver, en landsutgave og en utgave for Berlin og Brandenburg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.neues-deutschland.de Über uns
  2. ^ Gemäß Jahresabschluss der FEVAC zum 31. Dezember 2006, gezeichnet am 11. Dezember 2007
  3. ^ Rechenschaftsbericht der Partei DIE LINKE für das Kalenderjahr 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]