Neues Deutschland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Redaksjonsbygningen i Friedrichshain, Berlin.

Neues Deutschland (ND) er en dagsavis i Berlin med sosialistisk formål. Avisen var tidligere partiorganet for Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, det statsbærende kommunistpartiet i DDR.

Avisen ble etablert i 1946 og var et av kommunistpartiets viktigste redskaper for «agitasjon og propaganda». Konsentrasjonen av stoff knyttet til parti- og statsledelse var stor, og utgaven av 16. mars 1987 inneholdt hele 41 fotografier av Erich Honecker, den daværende generalsekretæren i kommunistpartiet.

Fra desember 1989 til 2007 tilhørte avisen SEDs etterfølger PDS.[1] 50 prosent av avisen tilhører nå Föderativen Verlags-, Consulting- und Handelsgesellschaft mbH – FEVAC som ligger under PDS etterfølger Die Linke[2], og resten eies av[3] Communio Beteiligungsgenossenschaft eG.

Før Tysklands gjenforening lå opplaget på rundt en million eksemplarer. Etter gjenforeningen falt opplaget raskt, men avisen eksisterer fremdeles. I 2007 lå opplaget på 42 814 eksemplarer.

Avisen har lokaler i Berlin og er samlokalisert med organisasjonen «Gesellschaft zur Rechtlichen und Humanitären Unterstützung», som består av tidligere DDR-funksjonærer, NVA-offiserer og Stasi-ansatte. Det produseres to utgaver, en landsutgave og en utgave for Berlin og Brandenburg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.neues-deutschland.de Über uns
  2. ^ Gemäß Jahresabschluss der FEVAC zum 31. Dezember 2006, gezeichnet am 11. Dezember 2007
  3. ^ Rechenschaftsbericht der Partei DIE LINKE für das Kalenderjahr 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]