Nedre Rønvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedre Rønvik
Rønvik kirke.jpg
Rønvik kirke ligger i Nedre Rønvik
Basisdata
BydelRønvika
KommuneBodø
Grenser tilKvalvika
Rønvikleira
Vollen
Flatvoll
Beliggenhet

Nedre Rønvik
67°10′27″N 14°14′45″E

Må ikke forveksles med skolekretsen med samme navn

Nedre Rønvik er et strøk i bydel Rønvika i Bodø, Nordland. Bydelen ligger nord i bydelen, og nordvest for Bodø sentrum. På grunn av strøket sin sentrumsnære plassering er det ikke en drabantby, men strøket har barne- og ungdomsskolen Rønvik skole, Rønvik kirke, og seks barnehager.

Naturgeografi[rediger | rediger kilde]

Nedre Rønvik plassert innenfor bydelen Rønvika.

Nedre Rønvik er relativt langt og smalt. Arealet er på 1 km², der strøket er 2 kilometer langt og en halv kilometer bredt. De vestlige delene av strøket ligger i en slak, ganske jevn, skråli. Formen minner litt om et veldig grunt søkk, og veiene skrår jevnt mot venstre i nordvestgående retning. Her ligger strøket på 30 til 50 meter over havet. I den midtre delen av strøket er det flatt mot sørvest, mens bebyggelsen har vokst oppover fjellsiden til Rønvikfjellet og dannet små haler som strekker seg oppover langs fjellsiden. Den østlige delen av Nedre Rønvik består kun av bebyggelse oppover fjellsiden.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen opptelling av hvor mange som bor i Nedre Rønvik, men det bor en plass mellom 1500 og 2000 personer i strøket. Befolkningstettheten er cirka 1875 innb./km², noe som er likt med resten av bydelen, men noe lavere en Bodø by som helhet, der befolkningstettheten er 2467 innb./km². Strøket har en veldig variert bebyggelse, og er både et populært strøk for småbarnsforeldre og eldre. Ved Rønvik skole, i Årnesveien, ligger flere eldreboliger, med 75 enheter fordelt på sju bygninger. Det er mye rekkehus i norvest, samtidig som det finnes flere blokker der. Oppover fjellsiden og i enkelte deler av nordvestdelen finnes det villaer.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Nedre Rønvik har Bybuss Bodøs linje 3, som følger Fjellveien mot Vollen, hvor den snur og kommer tilbake. Denne bussen går mot sentrum, Aspmyra, City Nord og Stordalen. Linjen har to stopp i strøket. I tillegg går Bybuss Bodøs linje 2 og Regionbuss Saltens linje 400 langs Nordstrandveien, som markerer den sørvestlige enden av strøket. Disse to linjene har tre stopp ved strøket.

Skoler og barnehager[rediger | rediger kilde]

Rønvik skole ligger i strøket, ganske sentralt, rett øst for midt i. Skolen er en barne- og ungdomsskole, og tar elever fra strøkene Nedre Rønvik, Kvalvika, Rønvikleira, Vollen, og enkelte elever fra Flatvoll, som er en mellomsone mellom Rønvik og Saltvern skole, som er den andre skolen i Rønvika.

I Nedre Rønvik finnes det seks barnehager, der de fleste er i nærheten av Rønvik skole (blått). Barnehagene er Leif Aunes vei barnehage (grønt), Vollen barnehage avdeling Solenga (gult), Kirkhaugen barnehage (oransje), Nerenga barnehage (lilla), Menighetsbarnehagen i Rønvik kirke (fiolett), Årnesveien barnehage (rødt) og Knerten barnehage (rosa).


Skoler og barnehager i Nedre Rønvik, offentlige og private
Kart-
farge
Navn Adresse Antall barn/elever Kart over strøket

██ 

Rønvik skole Amtmann Worsøes gate 30 500

██ 

Leif Aunes vei barnehage Leif Aunes vei 3 -

██ 

Vollen barnehage, avd. Solenga Leif Aunes vei 1 -

██ 

Kirkhaugen barnehage Skillbakken 3 -

██ 

Nerenga barnehage Kuopioveien 6 26 [1]

██ 

Rønvik menighetsbarnehage Amtmann Worsøes gate 28a -

██ 

Årnesveien barnehage Årnesveien 17 -

██ 

Knerten barnehage Fjellveien 56 23 [2]

Kilder: Bodo.no: Barnehager i Rønvika

Trossamfunn[rediger | rediger kilde]

Rønvik kirke ligger i Nedre Rønvik, og er en av tre kirker i bydelen. Kirka er hovedkirka for Rønvika, og ble innviet i 1997, og er en av Bodøs mest moderne kirker.

Utbygningen av Amt. Worsøes gate 28, 30 og 32[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear app karm.pngForventet framtidig produkt: Det kan forekomme spekulativ informasjon, og innholdet kan forandre seg betraktelig når produktet lanseres og mer informasjon blir tilgjengelig.

I 2004 ble Bodø lærerhøgskole nedlagt og tilbudet ble flyttet til Universitetet i Nordland. Tomta ble eid av Statsbygg, etter at skolen ble nedlagt i 1994. I 2011 ble tomta kjøpt av Bodø Boligbyggelag Prosjekt, Lasse Nilsen Eiendom og Gunvald Johansen Eiendom. Planene er å bygge 170 nye boliger på tomta, både rekkehus og andre typer enheter. [3] Debatten om hvorvidt det er mulig "å presse 170 nye boenheter inn på dette området" har gått frem og tilbake.[3] Området er regulert til friområde, allmenn areal og parkering, og Nedre Rønvik Velforening er spesielt skeptiske til trafikken som boligene medbringer. [3]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Nedre Rønviks nærhet til naturen og Rønvikfjellet gjør at det er et svært aktivt strøk, og flere av de lokale barnehagene reklamerer om ar Rønvikfjellet er vår nærmeste nabo [4]. Rønvikfjellet er et av de mest trafikkerte fjellområdene i hele Nord-Norge, sammen med Keiservarden, som er Rønvikfjellets nabofjell.

Referanser[rediger | rediger kilde]