Keiservarden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiservarden
Keiservarden from Svartvatnet.jpg
Andre navnVeten
Høyde366 moh.
Primærfaktor130 meter
FylkeNordland
Kommune(r)Bodø
Posisjonskart
Keiservarden ligger i Nordland
Keiservarden
Keiservarden
Keiservarden (Nordland)

Keiservarden
67°18′53″N 14°28′43″Ø

Keiservarden er toppen av fjellet Veten i Bodø kommune i Nordland. Fjellet har en høyde på 366 meter over havet,[1] og er kjent for sin utsikt blant annet til Landegode, Børvasstindene og Lofotveggen. Keiservarden er oppkalt etter keiser Wilhelm II av Tyskland som besøkte fjelltoppen 19. juli 1891.[2]

Fjellet er ett av de mest populære utfartsstedene i kommunen og er en av Norges mest besøkte fjelltopper [3] Er også kjent for sine årlige konserter i forbindelse med Nordland Musikkfestuke.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Keiserstien ble offisielt åpnet av dronning Sonja 19. juni 2016.[4] Stien ble bygget av sherpaer fra Nepal og består av ca 500 trappetrinn bygget av naturstein fra området. Den ble realisert med STImuli-midler og Bodø Energis gave til Bodø bys 200-årsjubileum.

På toppen er det montert opp en retningsskive,[5] ved hjelp av denne kan man finne navnet på fjelltoppene en har utsikt mot. Retningsskiven peker ut hele 61 fjelltopper med navn, høyde og avstand fra Keiservarden.

På toppen finner man Gapahuken «Kværmannsbu». Dette er en fin rasteplass hvor det er flere sitteplasser under tak med flott utsikt over havet.

Varden ble opprinnelig bygd under keiser Wilhelm II’s andre besøk i Bodø i 1891, til minne om da han besteg Keiservarden. Varden som står der i dag ble gjenreist og avduket i 2013.[6]

Nordland Musikkfestuke har hatt flere konserter oppe på Keiservarden, den første i 2006.

Turløyper[rediger | rediger kilde]

Det er flere alternative løyper til Keiservarden.

Dette er de mest populære:

 1. Fra Turisthytta (Rønvikfjellet parkeringsplass)[7] er det kombinert vei og keisersti. Dette er den mest populære veien opp.[3].Denne løypa er ca 2,2 km lang.
 2. Veien fra Maskinisten (NATO-veien).[8] Dette er en grusvei som bidrar til at Keiservarden er blitt mer tilgjengelig, spesielt for rullestolbrukere, syklister og personer med barnevogner. Denne løypa er ca 4 km lang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Veten er det tidligere navnet på Keiservarden. Denne fjelltoppen lå innenfor det man tidligere omtalte som Løpsfjellet. Fjelltoppen inngikk i ett varslingssystem langs kysten hvor det ble satt opp veter for å varsle om ufred, derav fikk toppen offisielt navnet Veten.

Bodø og Omegns Turistforening sørget for at det ble etablert en utsiktshytte på toppen. Hytten sto ferdig 15.juni 1900. Den ble stående frem til 1922, hvor den da ble revet på grunn av dårlig vedlikehold og stand. Tuftene kan fremdeles skimtes på toppen.

16. juni 1889 ankret Keiser Wilhelm II og hans reisefølge opp utenfor Bodø . Keiseren ble betatt av fjelltoppene rundt byen og ønsket å bestige disse ved en senere anledning. Ved hans andre besøk, 19. juli 1891, var keiser Wilhelm II på toppen av Veten. Det ble reist en varde for å markere Keiserens besøk. Etter opprettelsen av varden ble Veten på folkemunne hetende "Keiservarden" . Varden sto i mange år før den ble fjernet.[2]

Keiservarden og Løpsfjellet regnes i dag som to ulike områder, og navnet "Keiservarden" er senere blitt ett offisielt navn på toppen. I dag er navnene Veten og Keiservarden likestilt.[1]

Keiservarden er også tilknyttet en grusvei, kjent som “NATO-veien”. Fra gammelt av var veien opprinnelig seterveien fra Nordlandssykehuset Rønvik (NLSH Rønvik) og Bodin gård, opp til Asylsetra ved Vågøyvannet. Under andre verdens krig ble den eksisterende veien utbedret av tyskerne. Veien ble først fullført rundt 1970, da NATO og det norske forsvaret ønsket en radiostasjon på toppen.

I 2005 ble den første “7-toppsturen” gjennomført i Bodø.[9] Dette bidro til at Keiservarden er blitt det populære turmålet det er idag. På grunn av populariteten og økt slitasje, har stiene opp til Keiservarden gjennomgått flere oppgraderinger.

6.september 2009 ble retningsskiven innviet på toppen.[5] Bodø og Omegns Turistforening var initiativtakere for etableringen av denne etter å ha mottatt gave fra Sparebankstiftelsen DNB . På det tidspunktet var retningsskiven den andre av sitt slag i Norge.

I 2010 ble gapahuken «Kværmannsbu»[10] satt opp av Bodømarkas venner. Gapahuken rommer flere sitteplasser under tak og er en fin rasteplass med utsikt mot havet.

Bodømarkas Venner har i tillegg satt opp flere benker i turområdene rundt Keiservarden. Disse er godt kjent blant befolkningen i Bodø. Teksten «Bodømarkas Venner» er inngravert i ryggstøtten på benkene.

8.september 2015 gikk sherpaer fra Nepal i gang med bygging av en ny sti med trapper til Keiservarden, kalt keiserstien.[11] Dette var et prosjekt som ble satt igang for å ivareta naturen, samt samle trafikken fra alle stiene som hadde etablert seg opp til toppen. Byggingen av keiserstien ble ferdigstilt juni 2016 og offisielt åpnet av dronning Sonja 19.juni 2016 i forbindelse med Dronningens jubileumstur. Juni 2016 ble det satt opp et telleverk som måler trafikken til og fra Keiservarden.[3]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Keiservarden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
 2. ^ a b Olafsen, Hanne; Boe, Carl A.; Moe, Lars-Fredrik; Haave, Trond N.; Ulvøy, Randi (2012). «Keiservarden». På tur i Bodø. Bodø: Bodø og Omegns Turistforening. s. 47. ISBN 978-82-999055-0-3. «Til Keiserens minne» 
 3. ^ a b c «Her har 30000 mennesker gått på bare to mnd». 
 4. ^ «Dronningen åpner keiserstien». 
 5. ^ a b «Innvielse av retningsskiven». 
 6. ^ «Gjenreising av varden». 
 7. ^ «Til Keiservarden fra Turisthytta». 
 8. ^ «Til Keiservarden fra Maskinisten». 
 9. ^ «Historikk sjutoppstur». 
 10. ^ «Gapahuken "kværmannsbu"». 
 11. ^ «Keiserstien».