Nawshirwan Mustafa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nawshirwan Mustafa (født 1944) er en prominent kurdisk politiker og akademiker fra Irak. Han var med å grunnlegge Kurdistans patriotiske union (PUK), og var nestleder i partiet fram til desember 2006. Han har sunnimuslimsk bakgrunn..

Nawshirwan Mustafa fotografert av Jan Vindheim i mai 2007

Han ble født i byen Suleimania i den kurdiske delen av Irak. Etter videregående skole studerte han statsvitenskap ved Universitetet i Bagdad.

Etter endt utdanning ble han redaktør for den kurdiske ukesavisen Rizgary (kurdisk for Frelse), i en periode der det var et lite opphold i stridighetene mellom Iraks regjering og kurderne. I denne perioden dannet han og andre kurdiske intellektuelle et nasjonalistisk parti, Komalah. Han ble like etter dette sendt i eksil for sitt engasjement i kurdisk politikk. I eksil tok han videre studier i Østerrike. I 1975, kun 2 uker før han hadde fullført sin doktorgrad ved Universitetet i Wien, fikk han melding om at et nytt opprør var på gang i Kurdistan, så han dro dit før han fikk fullført doktorgraden. Etter sin hjemkomst ble han raskt en lederskikkelse i Komalai Ranjdaran, en forløper til dagens PUK, og ble generalsekretær. Som leder deltok han i forhandlingene om å slå sammen Komalah med Shoresh Garan, som var Jalal Talabanis gruppering. Denne sammenslåingen ble til PUK – Kurdistans patriotiske union.

I 2005-06 startet Mustafa en prosess med å reformere valgsystemet i PUK, for å gjøre denne prosessen mer demokratisk, bl.a. ved å fjerne nepotismen, dvs at slekt og venner prioriteres. Han ønsket også å øke muligheten for yngre krefter til å bli politisk aktive i kurdisk politikk. Denne prosessen mislyktes imidlertid, på grunn av stor motstand i andre deler av organisasjonen (bl.a. Jalal Talabani). På grunn av dette trakk han seg fra sin stilling i desember 2006.

Han jobber i dag som uavhengig politiker og forfatter, og bor i sin hjemby Suleimania.

Våren 2009 lanserte Mustafa den alternative Gorran-lista (Liste for Forandring) foran regionalvalgene i Kurdistan 25. juli. Lista hadde klar front mot korrupsjon og nepotisme i de to store partiene og oppnådde nesten 25% av stemmene. I provinsen og byen Suleimania fikk Gorran over 50% av stemmene. Dermed har den kurdiske regionen fått en reell parlamentarisk opposisjon.